Την είδαν για πρώτη φορά… Από τις ομορφότερες του κόσμου

Και όμως συμβαίνει...

Μία εξαιρετικά εντυπωσιακή φτερωτή «επισκέπτρια» εθεάθη στην Πρέσπα και, μάλιστα, για πρώτη φορά στην περιοχή. Πρόκειται για μια Κοκκινόχηνα (Branta ruficollis), μία από τις μικρότερες και ομορφότερες αγριόχηνες του κόσμου.

Με έντονες αντιθέσεις μαύρου-άσπρου στο φτέρωμα και καστανοκόκκινο-βυσσινί στο κάτω μέρος του λαιμού, την κοιλιά και τα μάγουλα, αυτές οι ευκίνητες αγριόχηνες προσφέρουν ένα αξέχαστο θέαμα σε όσους καταφέρνουν να τις διακρίνουν, αφού δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν ακόμα και από έμπειρους παρατηρητές.

Οι Κοκκινόχηνες φωλιάζουν στη Σιβηριανή Αρκτική τούνδρα, περνούν όμως τον χειμώνα στους παράκτιους υγρότοπους της Ρουμανίας και της βόρειας Βουλγαρίας, όπου καταφθάνουν σε μεγάλα κοπάδια μετά τα μέσα Σεπτέμβρη.

Όποιος και αν ήταν ο λόγος που «έφερε» δυτικότερα τη σπάνια επισκέπτρια, η παρουσία της προκάλεσε εύλογα αίσθηση καθώς, στην Ελλάδα, οι Κοκκινόχηνες διαχειμάζουν σε πολύ μικρούς αριθμούς, όχι όμως κάθε χειμώνα και συνήθως μόνο στο Δέλτα Έβρου ή σπανιότερα σε κάποιον άλλο θρακιώτικο υγρότοπο. Η φωτογραφία αναδημοσιεύεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.