Από τη Ρωσία εμφανίστηκε στη χώρα μας ένα από τα πιο σπάνια πουλιά της Ευρώπης

Και όμως συμβαίνει...

Σημαντικές καταγραφές σπάνιων πουλιών πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Θράκη, τόσο στο Δέλτα Έβρου όσο και στις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα.

Ιδιαίτερα όμως καταγράφηκαν πληθυσμοί από Κεφαλούδια, τα οποία κατέφτασαν από τον Βορρά για να διαχειμάσουν στις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα. Πρόκειται για ακόμη μία εντυπωσιακή καταγραφή για το σπάνιο αυτό είδος πάπιας.

Το Κεφαλούδι θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια πουλιά της Ευρώπης και απειλείται με εξαφάνιση, εξαιτίας της απώλειας των βιοτόπων που έχει ανάγκη για να φωλιάσει και να τραφεί, της λαθροθηρίας, της τυχαίας παγίδευσης σε δίχτυα και άλλων απειλών.

Τα Κεφαλούδια επισκέπτονται τη λίμνη Βιστωνίδα για να διαχειμάσουν και κατά τα τέλη Μαρτίου επιστρέφουν στις θέσεις αναπαραγωγής τους, σε περιοχές της νότιας Ρωσίας και της κεντρικής Ασίας. Η προτίμησή τους για τη Βιστωνίδα είναι γνωστή και μάλιστα τα τελευταία χρόνια η λίμνη συγκεντρώνει το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού που  έρχεται στην Ελλάδα για να διαχειμάσει.

Η μεγαλύτερη καταγραφή πληθυσμών από Κεφαλούδια στην Ελλάδα έγινε το 1997 οπότε και είχαν παρατηρηθεί, πάλι στη λίμνη Βιστωνίδα, περισσότερα από 2.300 πουλιά. Το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν καταμετρηθεί, αρκετές φορές, πληθυσμοί Κεφαλουδιών μεγαλύτεροι από 1.000 άτομα, δηλαδή το 2%-10% του παγκόσμιου πληθυσμού, καθιστά τη λίμνη Βιστωνίδα έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους στον κόσμο για τη διαχείμαση του είδους.

Διαδώστε το Εδώ ζεις