Οι άνθρωποι-φώκιες… Σε βάθος 100 μέτρων με μία αναπνοή… Οι κίνδυνοι στην υγεία

Κόσμος

Νέα επιστημονική μελέτη καταδεικνύει ότι οι ελεύθεροι δύτες, ή όσοι καταδύονται χωρίς αναπνευστικό εξοπλισμό, μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους για περισσότερα από 4 λεπτά και να καταδυθούν πάνω από 100 μέτρα. Ωστόσο αυτό το κατόρθωμα, μειώνει την ικανότητα του σώματος να αντλεί οξυγόνο μέσω του αίματος και του εγκεφάλου. Και αν δεν φτάσει αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλο, οι ελεύθεροι δύτες κινδυνεύουν να χάσουν τις αισθήσεις τους.

Ένας από τους κύριους στόχους της έρευνας ήταν να προειδοποιήσει τους δύτες και το προσωπικό ασφαλείας για τις επιπτώσεις στην υγεία τους…

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα οξυγόνου των δυτών που έφτασαν σε αυτά τα βάθη, ήταν χαμηλότερα από αυτά των φωκιών, ορισμένα μάλιστα, έπεσαν σε επίπεδα που έφτασαν το 25%. “Αυτό είναι ισοδύναμο με ορισμένες από τις χαμηλότερες τιμές που μετρήθηκαν στην κορυφή του Έβερεστ”, σύμφωνα με τους επιστήμονες.  Τα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο είναι συνήθως γύρω στο 98% και αν πέσουν κάτω από το 50%, τότε το άτομο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει τις αισθήσεις του.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι καρδιακοί παλμοί των δυτών έπεσαν στους 11 παλμούς ανά λεπτό. Καθώς οι δύτες καταδύονται, ο καρδιακός τους ρυθμός αρχίζει να μειώνεται για να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα.

Οι καρδιακοί παλμοί των δυτών ήταν τόσο χαμηλοί όσο εκείνοι των φωκιών, φαλαινών και δελφινιών, ανέφερε η ομάδα. Αυτά τα θαλάσσια πλάσματα είναι μερικοί από τους καλύτερους αθλητές στον κόσμο. Οι θαλάσσιοι ελέφαντες μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους για 2 ώρες κάτω από το νερό για να κυνηγήσουν για τροφή. Πηγή, περιοδικό «Philosophical Transactions of the Royal Society B», ertnews.gr 

Σύνολο επισκέψεων 1,544 , Σήμερα 1