Αυτό το θαλασσοπούλι το λατρεύουν οι νησιώτες…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Είναι η αγαπημένη Καλικατσού των νησιωτών, ένα είδος κορμοράνου που συναντάται συνήθως να κολυμπά μισοβυθισμένη στο νερό ή να κάθεται σε παραθαλάσσια βράχια, συχνά με απλωμένες τις φτερούγες για να στεγνώσει και να θερμανθεί μετά από κάθε ψάρεμα.

Το είδος που απαντά στην Ελλάδα είναι ενδημικό της Μεσογείου. Φωλιάζει πολύ νωρίς, κάποιοι ακόμα και από τον Δεκέμβριο, σε περισσότερες από 300 νησίδες της χώρας, με σημαντικότερες αποικίες στον Κόλπο της Καβάλας – Θάσου, στα Γιούρα Αλονήσσου, στη Λήμνο, στον Άη Στράτη, στη Σκύρο, στην Άνδρο, στους Φούρνους και στους Κόλπους Σαρωνικού και Ευβοϊκού.

1.300 -1.450 ζευγάρια μοιράζονται τις ελληνικές θάλασσες μαζί με άλλα θαλασσοπούλια, καθιστώντας τη χώρα μας μία από τις πιο σημαντικές για την προστασία του.

Σημαντικότερες απειλές για τον Θαλασσοκόρακα είναι η υπεραλίευση, η όχληση και υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων του και η τυχαία παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία, ειδικά σε δίχτυα. Φωτογραφία Αναστάσιος Σάκουλης, αναδημοσιεύεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.