Τι συμβαίνει; Απειλούνται οι περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος με ισχυρό κυκλώνα; Η εκτίμηση μετεωρολόγων

Περιβάλλον

Είναι γεγονός ότι ένας µε δύο ισχυρούς κυκλώνες εµφανίζονται κάθε χρόνο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, κυρίως στο Ιόνιο Πέλαγος. Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών κάνουν λόγο για αναμενόμενη εμφάνιση μεσογειακού κυκλώνα στην Ελλάδα που θα φέρει έντονα φαινόμενα, κυρίως στις περιοχές που βρέχονται από το Ιόνιο πέλαγος. Όμως, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η πλειονότητα των διαθέσιμων προγνωστικών μοντέλων δείχνει μη ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία ενός medicane (όπως είναι διεθνώς γνωστό το φαινόμενο από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes) στο Ιόνιο Πέλαγος και ειδικά κοντά στις ακτές της χώρας μας. Το meteo.gr θεωρεί πολύ μικρή την πιθανότητα για τη δημιουργία Μεσογειακού Κυκλώνα με κίνηση προς την Ελλάδα.

Ωστόσο οι μετεωρολόγοι καταγράφουν μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, που προκαλεί ήδη ισχυρές και πολύωρες καταιγίδες. Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφονται σε περιοχές της Νότιας Ιταλίας, της Μάλτας, της Τυνησίας και της Βορειοδυτικής Λιβύης, ενώ οι καταιγίδες θα συνεχιστούν και σήμερα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Μετεωρολογίας, στο τµήµα Γεωλογίας του ΑΠΘ, Γιάννη Πυθαρούλη, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταµένως µε τους µεσογειακούς κυκλώνες, «στο μέλλον η Μεσόγειος και κατ’ επέκταση και η Ελλάδα θα έχουν υψηλότερες θερµοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόµενα θα είναι πιο έντονα και άρα πιο ακραία”. Όσο για τους µεσογειακούς κυκλώνες, θεωρεί ότι θα έχουν µικρή πτώση στη συχνότητά τους, αλλά θα είναι πιο έντονοι, καθώς η µορφολογία του εδάφους της πατρίδας µας µε το ανάγλυφο και τα πολλά βουνά βοηθά ώστε να υπάρχουν σύγκλιση των αερίων µαζών και ανοδικές κινήσεις τους.

meteo.gr: Εξασθενεί ο Ξενοφών αλλά παραμένει επικίνδυνος

Ισχυρό βαρομετρικό σύστημα

Το medicane είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο, που εμφανίζεται μία ή δύο φορές τον χρόνο και πρόκειται για ισχυρό βαρομετρικό σύστημα με πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες. Κύριο χαρακτηριστικό των medicanes, είναι οι θυελλώδεις άνεμοι που στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος και όχι στα θερμά και ψυχρά μέτωπα, όπως συνήθως συμβαίνει με τα κοινά βαρομετρικά χαμηλά της Μεσογείου.

Σχηματίζονται κυρίως το φθινόπωρο ή νωρίς τον χειμώνα, πάνω από τα σχετικά θερμά νερά της Μεσογείου, σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο υπερκείμενο αέρα και αντλούν ενέργεια από τη δραστηριότητα των καταιγίδων. Το τελευταίο medicane που επηρέασε τη χώρα μας, ήταν ο «Ξενοφών» στις 29 Σεπτεμβρίου 2018.

Σύνολο επισκέψεων 1,421 , Σήμερα 1