Η πιο δύσκολη στιγμή… Μετά από 102 χρόνια λειτουργίας… περνά στην ιστορία

Πολιτισμός

Μία ιστορική κινηματογραφική αίθουσα της Αθήνας ρίχνει σήμερα το βράδυ «τίτλους τέλους» για το κοινό.

Μετά από 102 χρόνια συνεχούς λειτουργίας το ιστορικό Ideal κλείνει οριστικά παρά τις αντιδράσεις για το λουκέτο στο εμβληματικό σινεμά. Πρόκειται για τον παλαιότερο, αυτήν τη στιγμή, εν λειτουργία κινηματογράφο της Αθήνας, με το όνομά του (“Ιδεώδες”) να ανταποκρίνεται ανέκαθεν στη μεγαλοπρέπειά του.

Το φινάλε παίζεται απόψε με την προβολή του φιλμ του Κουεντίν Ταραντίνο «Pulp Fiction».

Οι διαχειριστές του, τα αδέλφια Σπέντζου, παραδίδουν τα κλειδιά του στον ξενοδοχειακό όμιλο Μήτση στον οποίο εκμισθώθηκε από τον e-ΕΦΚΑ ολόκληρο το κτίριο του Τσίλλερ, των 8.000 τ.μ., που στεγάζει και τα 830 τ.μ. του Ιντεάλ.

Το «Ιντεάλ» άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1921, ως κινηματοθέατρο, στο εμβληματικό κτίριο της οδού Πανεπιστημίου, που οικοδομήθηκε την δεκαετία του 1880, και ανήκε στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν και σχεδιάστηκε από τον σπουδαίο Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ.

Ξεκίνησε ως «Σαλόν Ιντεάλ» και μέσα στα χρόνια του ευτύχησε όχι μόνο να φιλοξενήσει μεγάλες ταινίες, αλλά και σπουδαίες παραστάσεις. Με μεγαλοπρεπή αίθουσα που προκαλεί ακόμα και στις ημέρες μας δέος, το «Ιντεάλ» είχε αρχικά 2.000 θέσεις, μοιρασμένες στην πλατεία και τον μεγάλο του εξώστη. Πρωτοπόρο στις τεχνολογικές εξελίξεις, το «Ιντεάλ» ήταν ο δεύτερος αθηναϊκός κινηματογράφος με υπερ-σύγχρονα για την εποχή του συστήματα ήχου της RCA, αλλά και ο πρώτος που σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής εγκατέστησε στερεοφωνικό ήχο.