Εδώ έβραζαν και τα αυγά… Από τις θερμότερες πηγές της Ευρώπης. Ιδανική για αυτές τις παθήσεις

Ο τόπος μας

Οι Ιαματικές πηγές Πολιχνίτου βρίσκονται στο νησί της Λέσβου και συγκεκριμένα στο νότιο δυτικό της τμήμα, σε απόσταση 45 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μυτιλήνη και 1,5 χιλιόμετρα από τον οικισμό Πολιχνίτο. Κατατάσσονται ως οι θερμότερες πηγές της Ευρώπης. Η θερμοκρασία τους είναι μεταξύ 67 και 92 βαθμούς Κελσίου (η θερμοκρασία στους λουτήρες είναι μεταξύ 42 C και 44 C).

Τα νερά αναβλύζουν από 16 πηγές μέσα από ηφαιστειογενή και πορώδη πετρώματα. Από τις πηγές αυτές τρεις μόνο είναι εκμεταλλεύσιμες, από τις οποίες οι δύο ανήκουν στον δήμο Πολιχνίτου.

Τα νερά των πηγών είναι χλώριονατριούχα, που σημαίνει ότι, εκτός από τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες, έχουν και θεραπευτικές που συνιστώνται για αρθροπάθειες, ρευματοειδείς και δερματολογικές  παθήσεις, κυκλοφοριακή ανεπάρκεια, χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις, κακώσεις σκελετικού συστήματος. Τα γειτονικά πετρώματα μέσα στα οποία αναβλύζουν οι πηγές εμφανίζονται με χρώμα κιτρινωπό και κόκκινο, που οφείλεται στην καθίζηση οξειδίων του σιδήρου, όπως λειμωνίτης και αιματίτης.

Σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα της περιοχής, κάθε Σάββατο ερχόντουσαν από τα χωριά οι γυναίκες με τα παιδιά τους πάνω στα γαϊδουράκια για το μπάνιο τους. Συνήθιζαν να έχουν μαζί τους αυγά για κολατσιό τα οποία τα έβαζαν σε καλαθάκια και τα βούταγαν μέσα στην πηγή για να βράσουν…