Το… άλλο πρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων

Εμπνεύσεις... τέχνης

Βλέπετε το έργο “Η Ακρόπολη”, της ζωγράφου Καλλιρρόης Μαρούδα. Το έργο αυτό ανήκει στη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων.

Η Συλλογή της Βουλής περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά αποκτήματα της ζωγραφικής, της γλυπτικής και των διακοσμητικών τεχνών. Χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως “ανεκτίμητη”, “σπάνια” και “ιδιαίτερου εικαστικού ενδιαφέροντος”.

Άρχισε να εμπλουτίζεται συστηματικά από το 1995 και σήμερα περιλαμβάνονται περίπου 900 έργα Ελλήνων, αλλά και ξένων καλλιτεχνών, που αφορούν κυρίως θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Κριτήριο για τις επιλογές των έργων αποτέλεσαν η καλή ποιότητα και η εκπροσώπηση των σημαντικών Ελλήνων δημιουργών στη συλλογή, από τον 19ο αιώνα (Βρυζάκης, Βολανάκης, Αλταμούρας, Γύζης, Λύτρας, Ιακωβίδης, Πανταζής, κ.ά.) έως τη γενιά του ’30 (Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, Βασιλείου, Τσαρούχης, Γιολδάσης, Εγγονόπουλος, Χατζηκυριάκος-Γκίκας) και τους σύγχρονους καλλιτέχνες (Καπράλος, Κοντόπουλος, Σπυρόπουλος, Τσίγκος, Καλιγιάννης, Πρέκας, Μυταράς, Ρόρρης, Αργυράκης, κ.ά.).

Η Καλλιρρόη Μαρούδα γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1958. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1986-1990) Ζωγραφική με τον Δημήτρη Μυταρά, Ιστορία της Τέχνης με τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και Σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη. Εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο κοντά στη σκηνογράφο Λαλούλα Χρυσικοπούλου. Έργα της ανήκουν σε σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.