Ωχ… Ο κορωνοϊός “χτυπά” και τη γονιμότητα των ανδρών; Τι διαπίστωσαν σε κρούσματα…

Υγεία

Μετά τα σενάρια για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και αν αυτά προκαλούν πρόβλημα στη γονιμότητα, ήρθε νέα έρευνα επιστημόνων από την Ιταλία να δημιουργήσει ανασφάλειες και ανησυχίες…

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, ξεκαθάρισε ότι η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από το εμβόλιο κατά της COVID-19.

Όμως, λίγες ώρες αργότερα δημοσιοποιήθηκε νέα ιταλική έρευνα, σύμφωνα με την οποία, μερικοί άνδρες που πέρασαν Covid-19, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας λόγω χειρότερης πλέον ποιότητας του σπέρματος τους. Οι Ιταλοί γιατροί, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν δείγματα σπέρματος από 43 άνδρες που είχαν αναρρώσει από τον κορωνοϊό.

Βρήκαν ότι σε έναν στους τέσσερις άνδρες – στους 11 από τους 43 ή ποσοστό 25% (πολύ μεγαλύτερο από ό,τι στο γενικό πληθυσμό)- υπήρχε πλήρης ή σχεδόν πλήρης απουσία σπερματοζωαρίων (τρεις είχαν ολιγοσπερμία και οκτώ αζωοσπερμία). Το ποσοστό ήταν πολύ μεγαλύτερο (τέσσερις στους πέντε ασθενείς) μεταξύ όσων είχαν εισαχθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Ανδρική γονιμότητα: Υπάρχει ένα λαχανικό που την ενισχύει

Οι περισσότεροι από τους 43 άνδρες είχαν ήδη αποκτήσει παιδί, ενώ λίγοι είχαν στο παρελθόν αναφέρει προβλήματα υπογονιμότητας. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν είχαν δείγματα σπέρματος από τους ίδιους άνδρες πριν τη λοίμωξη Covid-19, ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση.

Παρόλα αυτά, εκτιμούν ότι «συνίσταται η αξιολόγηση της ποιότητας του σπέρματος για τους άνδρες αναπαραγωγικής ηλικίας που αρρώστησαν από Covid-19». Πηγή, περιοδικό για θέματα αναπαραγωγής “Human Reproduction”.