Αυτό το μοναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα θα σώσει χιλιάδες ανθρώπους από σοβαρές ασθένειες

Υγεία

Στα μέσα του 2023 αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο και το μοναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα, που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τον τομέα της Γενετικής και της Γονιδιωματικής Έρευνας, στοχεύοντας να αλλάξει τον τρόπο πρόληψης και θεραπείας σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά και τα νευροεκφυλιστικάνοσημάτα.

Πρόκειται για το «Ελληνικό Ινστιτούτο Γονιδιωματικής του Ανθρώπου» που εντάσσεται στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας, με διεθνή αναγνώριση. Ήδη υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από κορυφαίους Έλληνες γενετιστές που εργάζονται στο εξωτερικό, να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Ελλάδα για το Ινστιτούτο.

Μία από τις σημαντικές εφαρμογές που θα έχει η έρευνα που θα προκύψει από το Ινστιτούτο θα είναι στην κλινική αντιμετώπιση σοβαρών παθολογικών ασθενειών, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος, τα νευροεκφυλιστικά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σε πρώτη φάση θα σημειώθεί πολύ μεγάλη βελτίωση στην πρόληψη μιας ασθένειας, καθώς θα μπορούν οι επιστήμονες, από πολύ νωρίς, να έχουν έγκαιρη πρόγνωση, ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα. Το ίδιο σημαντικά θα είναι τα οφέλη και για την θεραπεία, αφού θα μπορούν να καταλάβουν οι ερευνητές σε τι οφείλεται κάθε ασθένεια και να στοχεύσουν μετά σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες, συγκεκριμένα γονίδια, που μπορεί να ενοχοποιηθούν για την κάθε ασθένεια. Έτσι, οι επιστήμονες θα αντιμετωπίσουν καλύτερα την ασθένεια, αν και όταν εμφανιστεί.

Θα μπορούν ακόμα οι ερευνητές και πριν γεννηθεί ένα παιδί, παίρνοντας λίγο γενετικό υλικό με μια αμνιοπαρακέντηση, να γνωρίζουμε ακριβώς τα γονίδια τα οποία φέρει. Τα γονίδια που έχει κληρονομήσει από τους γονείς του και έτσι να γίνεται γνωστή η προδιάθεση που θα έχει να αναπτύξει μια ασθένεια, όπως καρκίνος του μαστού για τις γυναίκες, ή καρκίνος του προστάτη για τους άντρες, ή ακόμη ένα νευροεκφυλιστικό νόσημα, όπως η νόσος Πάρκινσον ή η νόσος Αλτσχάιμερ. Αυτά θα μπορούν οι επιστήμονες να τα γνωρίζουν ακόμα και πριν τη γέννηση του παιδιού. Πληροφορίες ΑΜΠΕ.