Έχει και η Αττική φρούριο. Υπάρχει εδώ και 2.300 χρόνια, αλλά λίγοι το γνωρίζουν. Βίντεο

Ο τόπος μας

Υπάρχουν γωνιές και αξιοθέατα που, είτε δεν τα έχετε ακούσει ποτέ, είτε μπορεί να έχετε ακούσει πληροφορίες αλλά να μην γνωρίζεις λεπτομέρειες. Ίσως, λοιπόν, συμβαίνει κάτι τέτοιο και με ένα φρούριο της Αττικής το οποίο βρίσκεται στη Φυλή εδώ και 2.300 χρόνια. Και η ιστορία του, φυσικά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Αξίζει να βρεθείτε εκεί με την πρώτη ευκαιρία και να κάνειτε ένα ταξίδι στο παρελθόν και μάλιστα αιώνες πριν…

Το αρχαίο φρούριο ή αλλιώς οχυρό της Φυλής βρίσκεται σε ένα σημείο στην πλαγιά της Πάρνηθας και συγκεκριμένα σε υψόμετρο κάτι λιγότερο από 900 μέτρα. Το εντυπωσιακό είναι ότι βρίσκεται εκεί εδώ και 2.300 χρόνια και συγκεκριμένα από τον 4ο αιώνα.

Δεν είναι σίγουρα τυχαία η θέση στην οποία έχει κατασκευαστεί. Το φρούριο που δεν γνωρίζουν αρκετοί, κατέχει όπως και τα περισσότερα φρούρια μια πολύ στρατηγική θέση. Κι αυτό γιατί βρίσκεται πάνω στον πιο άμεσο δρόμο οποίος ουασιαστικά συνέδεε την Αθήνα με τη Θήβα. Παρατηρώντας το σήμερα θα δείτε ότι διαθέτει ένα τείχος ακανόνιστου σχήματος στην ανατολική πλευρά του υψώματος.

Το σημείο διαθέτει απότομα βράχια τα οποία μπορείς να δεις ότι έχουν εξομαλυνθεί σε μεγάλο βαθμό έτσι ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί αρκετός χώρος αρκετά επίπεδος για να φιλοξενήσει οικοδομήματα. Εκεί υπήρχαν πριν εκατοντάδες χρόνια διάφορα κτήρια, τα οποία στην ουσία εξυπηρετούσαν τις καθημερινές ανάγκες της φρουράς. Μιας φρουράς η οποία έμενε εκεί σε μια μόνιμη βάση. Από τα κτίσματα αυτά έχουν διασωθεί μόνο τα θεμέλια τα οποία μπορεί να δει κανείς σήμερα με μια βόλτα εκεί.

Το φρούριο της Φυλής αποτελεί ένα από τα πολυάριθμα παραμεθόρια φρούρια τα οποία είχαν κατασκευάσει οι Αθηναίοι. Σκοπός τους ήταν να ελέγχουν τους δρόμους που οδηγούσαν στην αττική ενδοχώρα.

Μια άλλη άποψη που αφορά την κατασκευή του αλλά έχει απορριφθεί είναι ότι το φρούριο χτίστηκε πολύ πιο πριν και μάλιστα όχι από τους Αθηναίους. Από ποιους όμως; Από γείτονες τους για δύο σκοπούς. Αφενός για κατόπτευση αυτής της κατεύθυνσης από την Αθήνα, αφετέρου για άλλους στρατηγικούς λόγους.

Δείτε το βίντεο από το updrones

Σύνολο επισκέψεων 3,463 , Σήμερα 2