“Παραμυθένια” χαρακτηρίζουν οι Ευρωπαίοι τη Χώρα σε αυτό το νησί μας…

Ο τόπος μας

Αυτή η Ευρωπαϊκή τουριστική λίστα είναι ξεχωριστή… Περιέχει 22 χωριά και οικισμούς στην Ευρώπη που είναι τόσο γραφικά και παραμυθένια που μοιάζουν με καρτ – ποστάλ, σύμφωνα με το περιοδικό Travel+Leisure.

Οι συντάκτες αναφέρουν ότι ο επισκέπτης αυτών των χωριών, ακόμα και αν κουραστεί λίγο παραπάνω να φτάσει εκεί, θα ανταμειφθεί με την γραφική και εκθαμβωτική ομορφιά τους. Ανάμεσα σε αυτούς του μικρούς αλλά μαγικούς προορισμούς είναι και η Χώρα της Φολέγανδρου και μάλιστα στην πρώτη 5άδα!

Ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας είναι χτισμένος σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων από τη θάλασσα. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι και τα σοκάκια, οι πολλές και συνεχόμενες πλατείες, που είναι μοναδικό οικιστικό χαρακτηριστικό σε όλες τις Κυκλάδες, τα φροντισμένα σπίτια με τις μικρές ασπρισμένες αυλές και το Κάστρο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Χώρας. Ο περίπατος στα στενά της Χώρας γίνεται ελεύθερα, αφού δεν επιτρέπεται η διέλευση τροχοφόρων. Η στάθμευση γίνεται σε ευρύχωρα πάρκινγκ, έξω από τον οικισμό.

Χώρα | Φολέγανδρος | One island... endless choices

Η θέα της βόρειας, απόκρημνης πλευράς του Κάστρου στην πλατεία της Πούντας, η μεσημεριανή ανάπαυλα στη σκιά της πλατείας των Ντουνάβηδων και η βραδινή ζωντάνια της πλατείας της Πιάτσας συνθέτουν την εικόνα που σχηματίζει ο επισκέπτης στην πρώτη επαφή του με τη Χώρα.

Στις 5 πρώτες θέσεις αυτής της ευρωπαϊκής λίστας είναι:

Tellaro, Ιταλία

Bibury, Αγγλία

Hallstatt, Αυστρία

Φολέγανδρος – Χώρα, Ελλάδα

Colmar, Γαλλία