Μην ξεχνάτε… Δεν σκοτώνει μόνο το τσιγάρο. Σκοτώνουν και… οι γόπες. Πως κινδυνεύει η υγεία μας

Υγεία

Μπορεί το τσιγάρο να σκοτώνει, αλλά εξίσου σκοτώνουν και… οι γόπες. Κάτι που αγνοεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Αυτό το μεγάλο πρόβλημα, στη χώρα μας έχει λάβει τραγικές διαστάσεις, αφού πολλοί έχουν την κακή συνήθεια να πετούν τις γόπες τους στο δρόμο και κυρίως στις παραλίες. Τα αποτσίγαρα καταλήγουν στα κοινά σκουπίδια και πολύ συχνά στις θάλασσες, όπου καταναλώνονται από θαλάσσιους οργανισμός και στη συνέχεια στο στομάχι σας…

Στα τριάντα δισεκατομμύρια υπολογίζονται οι γόπες που απορρίπτονται στο περιβάλλον, κάθε χρόνο στην Ελλάδα, δημιουργώντας γενικότερο πρόβλημα, καθώς τα τσιγάρα περιέχουν διάφορες τοξικές ουσίες και μικροπλαστικό στο φίλτρο τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων και φόρων προκύπτει ότι ο αριθμός των αποτσίγαρων είναι κάθε χρόνο 22 δισεκατομμύρια στη χώρα, ενώ ακόμη 8 δισεκατομμύρια προστίθενται σε αυτόν από τα παράνομα τσιγάρα που κυκλοφορούν και λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί κατά πολύ.

Πως κινδυνεύει η υγεία μας

Απίστευτο το πόσα αποτσίγαρα αφήνουν οι Έλληνες στις παραλίες!

Ο πυρήνας των περισσότερων φίλτρων τσιγάρων, το μέρος που μοιάζει με λευκό βαμβάκι, είναι στην πραγματικότητα μια μορφή πλαστικού που ονομάζεται οξική κυτταρίνη. Από μόνη της, η οξική κυτταρίνη αποσυντίθεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς στο περιβάλλον.

Εκτιμάται ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει από 18 μήνες έως 10 χρόνια. Τα χρησιμοποιημένα φίλτρα έχουν κομμάτια καπνού που φέρουν περισσότερες τοξίνες από ότι τα φίλτρα, καθώς και νικοτίνη, η οποία είναι δηλητηριώδης.
Όπως ακριβώς το υπόλοιπο τσιγάρο, έτσι και οι γόπες περιέχουν αφθονία τοξικών χημικών. Και αυτά, όπως είναι φυσικό, όταν καταλήξουν στη θάλασσα, θα απειλήσουν τα ψάρια και κάθε άλλο είδος θαλάσσιας ζωής.

Είναι συχνό, άλλωστε, το φαινόμενο οι γόπες να καταλήγουν στο στομάχι ψαριών. Το ίδιο ισχύει με τα αποτσίγαρα και στο ύπαιθρο, όπου συχνά τα πουλιά τρώνε τις – μολυσμένες με επικίνδυνα χημικά – γόπες, προκαλώντας ακόμα και τον θάνατό τους. Επίσης, το κρέας κάποιου ζώου που έπινε νερό “εμπλουτισμένο” με τοξικά χημικά από τα αποτσίγαρα, μπορεί να βρεθεί στο τραπέζι σας. Όπως το ίδιο και μολυσμένα ψάρια. Τα φίλτρα τσιγάρων μπορούν να απειλήσουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, τα οποία, ασυναίσθητα, όπως δοκιμάζουν τα πάντα, μπορεί να τα φάνε.

Τα αποτσίγαρα περιέχουν πλαστικά φίλτρα που περνούν από τα φρεάτια στους υπονόμους, για να φτάσουν σιγά σιγά στις θάλασσες όπου απελευθερώνουν νικοτίνη, βενζόλιο, κάδμιο, ακετόνη, οξικό οξύ, αμμωνία, αρσενικό, μονοξείδιο του άνθρακα, φορμαλδεΰδη, υδρογονάνθρακες, υδροκυάνιο, μόλυβδο, μεθανόλη, μεθύλιο, νιτρικό οξύ, πολώνιο – 210, θειικό οξύ, πίσσα, ραδόνιο.

Σύνολο επισκέψεων 256 , Σήμερα 1