Το ελληνικό νησί που… κρύβει τις περισσότερες φώκιες σε όλο τον κόσμο

Ο τόπος μας

Στη Γυάρο, το νησί της εξορίας, συμβαίνει από τα ομηρικά χρόνια κάτι μαγικό και η φύση κρύβει απίθανα μυστικά…

Το σημαντικότερο ίσως από αυτά είναι ότι φιλοξενεί το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού της Μεσογειακής φώκιας! Όπως ακριβώς και στην εποχή του Ομήρου, στο μικροσκοπικό και ακατοίκητο αυτό νησί, οι φώκιες λιάζονται στις παραλίες μαζί με τα μικρά τους. Για τον λόγο αυτόν, η Γυάρος εντάχθηκε στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Νatura 2000 και απαγορεύτηκε πλήρως η αλιεία γύρω από το νησί, προκειμένου να μειωθούν οι πιέσεις που δέχονται τα ζώα από την αλιευτική δραστηριότητα.

Το 2019 η Γυάρος θεσμοθετήθηκε ως Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή, η πρώτη τέτοια περιοχή στις Κυκλάδες.

Στις παραλίες και τις σπηλιές της Γυάρου ζει και αναπαράγεται περίπου το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας Monachus Μonachus, του πιο απειλούμενου με εξαφάνιση και σπάνιου θαλάσσιου είδους της Ευρώπης. Επίσης πάνω από το 50% της θαλάσσιας περιοχής του νησιού καλύπτεται από μοναδικούς κοραλλιογενείς σχηματισμούς και λιβάδια ποσειδωνίας.

Γυάρος: Στο νησί αναπαράγεται το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού της φώκιας Monachus Monachus

Σε έρευνες που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Πατρών, διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 50% της θαλάσσιας περιοχής της Γυάρου καλύπτεται από οικότοπους προτεραιότητας και, συγκεκριμένα, από μοναδικούς κοραλλιογενείς σχηματισμούς και λιβάδια ποσειδωνίας.

Το χερσαίο περιβάλλον μελετήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης και από ειδικούς ορνιθολόγους, οι οποίοι ανακάλυψαν μια μοναδική αποικία περίπου 2.000 ζευγαριών του σπάνιου θαλασσοπουλιού Μύχου.

Σύνολο επισκέψεων 2,542 , Σήμερα 2