Οι θαλασσινές σπηλιές στην Ελλάδα γέμισαν ήχους νεογέννητων…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Ο μήνας Οκτώβριος σηματοδοτεί την κορύφωση της αναπαραγωγικής περιόδου για τη μεσογειακή φώκια…

Από τα νησιά των Σποράδων έως την Εύβοια και τις ακτές του Πηλίου οι θαλασσινές σπηλιές γέμισαν με τις φωνές των νεογέννητων και τα «αυστηρά» καλέσματα των «σειρήνων» μαμάδων τους.

Οι μεσογειακές φώκιες ζουν μέχρι και 45 χρόνια, αν και ο μέσος όρος είναι γύρω στα 20, ενώ η σεξουαλική ωριμότητα ξεκινά στον 5ο. Ζευγαρώνουν στο νερό και γεννούν κάθε 2 χρόνια -μετά από κύηση 10 μηνών και πάντα στην στεριά- συνήθως ένα μικρό, σπανιότερα δύο. Η γαλουχία διαρκεί περίπου τρεις με τέσσερις μήνες και μετά αρχίζει σιγά-σιγά να κυνηγά και να βρίσκει την τροφή του.

Έχει παρατηρηθεί πως είναι πολυγυνικές, δηλαδή ένα ενήλικο αρσενικό διατηρεί ένα χαρέμι και ζευγαρώνει με περισσότερα από ένα θηλυκά. Η γέννα λαμβάνει χώρα σε απομονωμένη σπηλιά με έξοδο προς την παραλία.

Συγκαταλέγεται στα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα ζωικά είδη του πλανήτη και χαρακτηρίζεται ως κρισίμως κινδυνεύον με αφανισμό από την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης. Ο μισός περίπου πληθυσμός, γύρω στα 250-300 άτομα, ζει στην Ελλάδα.