Επείγον σήμα στα πλοία να προσέχουν τις 200 φάλαινες που κυκλοφορούν στην ελληνική τάφρο…

Περιβάλλον

Οι συγκρούσεις με πλοία αποτελούν τη σημαντικότερη απειλή για τους φυσητήρες στην Ελληνική Τάφρο, τον σημαντικότερο βιότοπό τους στην ανατολική Μεσόγειο. Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων ετών, πάνω από το 50% των εκβρασμένων νεκρών φυσητήρων στη χώρα μας έχει προκληθεί ως άμεσο αποτέλεσμα συγκρούσεων με μεγάλα πλοία που διασχίζουν την περιοχή. Η Ελληνική Τάφρος, το τόξο που εκτείνεται από το Ιόνιο μέχρι τη Ρόδο, είναι το καταφύγιο 200 περίπου φυσητήρων.

Για πρώτη φορά γίνονται κινήσεις από την πολιτεία για την προστασία της σημαντικής αυτής περιοχής. Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν αγγελίες NAVTEX από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, μετά από αίτημα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.) και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, οι οποίες ενημερώνουν τους ναυτιλλομένους για την ύπαρξη των θαλάσσιων θηλαστικών, εφιστώντας παράλληλα την προσοχή για τον εντοπισμό και την αποφυγή σύγκρουσης με αυτά. Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα της πολιτείας προς την αντιμετώπιση και τη μείωση της απειλής αυτής, ακολουθώντας παράλληλα την υποχρέωση που έχει για την προστασία της βιοποικιλότητας, βάσει της ελληνικής, διεθνούς και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η πρωτοβουλία του Υ.ΝΑ.Ν.Π. έρχεται ως αποτέλεσμα της συντονισμένης και επίμονης προσπάθειας τριών οργανώσεων, του WWF Ελλάς, του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και του Διεθνούς Ταμείου για την Ευημερία των Ζώων (IFAW), προκειμένου να πειστούν οι αρμόδιες αρχές και ο ναυτιλιακός κλάδος για τη λήψη μέτρων προστασίας των κητωδών στην Ελληνική Τάφρο.

Αποτέλεσμα εικόνας για φάλαινες ελληνική τάφρο

Σύνολο επισκέψεων 503 , Σήμερα 1