Στο πλευρό των Ελλήνων…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Η σημερινή μέρα, η 19 Απριλίου, έχει χαρακτηριστεί ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Η Βουλή των Ελλήνων από το 2008 έχει θεσπίσει ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης τη 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του λόρδου Βύρωνα που άφησε την τελευταία του πνοή στις 19 Απριλίου του 1824 στο Μεσολόγγι.

Βλέπετε από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο την επιχρωματισμένη λιθογραφία, με τίτλο: Έρανος υπέρ των Ελλήνων. Mlle Formentin, 1826. Η συγκέντρωση χρημάτων, μέσω εράνων, υπήρξε μια από τις κυριότερες δράσεις των ευρωπαϊκών φιλελληνικών κομιτάτων στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.

Η σύνθεση είναι εμπνευσμένη από το ποίημα Quête pour les Grecs (Έρανος για τους Έλληνες) της Delphine Gay (1825), που τυπώθηκε και κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 1825 και πωλήθηκε υπέρ των Ελλήνων, αποφέροντας σημαντικά έσοδα στο ταμείο του φιλελληνικού κομιτάτου του Παρισιού.

Η σκηνή απεικονίζει κυρίες της αστικής κοινωνίας της γαλλικής πρωτεύουσας να καταθέτουν το ποσό που συγκέντρωσαν σε έρανο υπέρ των Ελλήνων στα γραφεία του κομιτάτου. Η παρουσία του Γάλλου αξιωματικού αποτελεί πιθανή αναφορά σε μια άλλη δράση των φιλελληνικών επιτροπών, στην προσπάθεια συγκέντρωσης εθελοντών οι οποίοι θα μετέβαιναν στην Ελλάδα για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων.