Μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας. Μάθετε πόσο σημαντικό είναι για την υγεία σας

Υγεία

Οι επιστήμονες είναι σαφείς: Κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού χρειάζεται την παρουσία νερού, προκειμένου να λειτουργήσει φυσιολογικά.

Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων η διατήρηση της ενυδάτωσης, καθόλη τη διάρκεια της ζωής, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η διατήρηση της καλής ενυδάτωσης μπορεί να αποτρέψει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει τις αλλαγές στην καρδιά που οδηγούν σε καρδιακή ανεπάρκεια. Το νάτριο στον ορό είναι ένα ακριβές μέτρο της ενυδάτωσης: όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερα υγρά, η συγκέντρωση του νατρίου στον ορό αυξάνεται. Στη συνέχεια, το σώμα επιχειρεί να διατηρήσει το νερό, ενεργοποιώντας διαδικασίες που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη της καρδιακής ανεπάρκειας.

Η υψηλότερη συγκέντρωση νατρίου στον ορό στη μέση ηλικία συνδέθηκε τόσο με καρδιακή ανεπάρκεια, όσο και με υπερτροφία της αριστερής κοιλίας 25 χρόνια αργότερα. Κάθε 1 mmol/l αύξηση της συγκέντρωσης νατρίου στον ορό στη μέση ηλικία συνδέθηκε με 20% και 11% αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας και καρδιακής ανεπάρκειας, αντίστοιχα, 25 χρόνια αργότερα.

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υποδηλώνουν ότι η καλή ενυδάτωση καθόλη τη διάρκεια της ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας και καρδιακής ανεπάρκειας. Επιπλέον, η διαπίστωση ότι το νάτριο στον ορό που υπερβαίνει τα 142 mmol/l αυξάνει τον κίνδυνο παρενεργειών στην καρδιά μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων που έχουν όφελος από την κατανάλωση περισσότερου νερού.

Οι συστάσεις που αφορούν την ημερήσια πρόσληψη υγρών ορίζουν τα 30-35m υγρού ανά κιλό σωματικού βάρους ως επαρκή ποσότητα για άτομα που ζουν σε περιβάλλον με ήπιες θερμοκρασίες. Για παράδειγμα, ένα άτομο 70kg που ζει σε κανονικές θερμοκρασίες χρειάζεται περίπου 2,2l υγρών την ημέρα.

Παράλληλα οι επιστήμονες επισημαίνουν πως τόσο η πνευματική όσο και η σωματική απόδοση επηρεάζονται σε υψηλό βαθμό από τα επίπεδα ενυδάτωσης ή αφυδάτωσης του οργανισμού.

Κάτι ανάλογο ισχύει και στην επίδραση της πρόσληψης υγρών στη σωματική απόδοση και κόπωση. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα υδάτωσης του οργανισμού τόσο καλύτερη είναι και η σωματική απόδοση.

Σύνολο επισκέψεων 2,530 , Σήμερα 5