Θέλετε να νιώθετε νεότεροι από την ηλικία σας; Να, τι πρέπει να ρυθμίσετε, άμεσα…

Υγεία

Το ερώτημα είναι: νιώθετε νεότεροι από την πραγματική ηλικία σας; Οι επιστήμονες  υποστηρίζουν ότι το να αισθάνεστε μικρότεροι από την ηλικία σας είναι ένα σημάδι της καλής υγείας του εγκεφάλου…

Σύμφωνα με νέα μελέτη του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, εάν ρυθμίσουμε την αρτηριακή μας πίεση, όχι μόνο θα περιορίσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε τη νεότητα του εγκεφάλου μας. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, όσο καλύτερη αρτηριακή πίεση έχουμε, τόσο βοηθάμε τον εγκέφαλο να παραμείνει έως και τουλάχιστον έξι μήνες νεότερος από την πραγματική μας ηλικία!

Αντίθετα, οι ερευνητές σημειώνουν πως οι συμμετέχοντες με υπέρταση, όχι μόνο είχαν λιγότερα εγκεφαλικά κύτταρα, αλλά και πιο γηρασμένα, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες με αυξημένη αρτηριακή πίεση, αλλά εντός των φυσιολογικών ορίων, είχαν επίσης εγκεφάλους μεγαλύτερης ηλικίας και κινδύνευαν από διάφορα προβλήματα υγείας.

Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση ορίζεται από τιμές κάτω από 120/80, ενώ η βέλτιστη και υγιέστερη αρτηριακή πίεση είναι πιο κοντά στα 110/70.

Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς εμμένουν στην συμβουλή για τους νεότερους ηλικιακά ανθρώπους να μην αμελούν τον έλεγχο της αρτηριακής τους πίεσης. Τονίζουν μάλιστα τη σημασία της υιοθέτησης θετικών αλλαγών στον τρόπο ζωής και στη διατροφή, ήδη πριν να αυξηθούν οι τιμές της αρτηριακής πίεσης.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, “σε σύγκριση με ένα άτομο με υψηλές τιμές της αρτηριακής πίεσης (135/85), κάποιος με τις βέλτιστες τιμές (110/70) διαπιστώθηκε ότι είχε ηλικία εγκεφάλου που θα είναι περισσότερο από έξι μήνες νεότερος, όταν φτάσει στη μέση ηλικία».

Σύνολο επισκέψεων 3,376 , Σήμερα 2