Έτοιμοι οι παραγωγοί ελάτων για να φέρουν το άρωμα των Χριστουγέννων…

Και όμως συμβαίνει...

Πανέτοιμοι δηλώνουν οι παραγωγοί ελάτων για να βρεθούν στα «πόστα» τους, σε περισσότερα από 60 σημεία στην Ελλάδα.  Το μόνο που απομένει είναι να δοθεί το «πράσινο φως» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έναρξη της διακίνησης των δέντρων, που παραδοσιακά ξεκινάει την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, που φέτος πέφτει στις 29 του μήνα.

Το 75% με 80% των χριστουγεννιάτικων δέντρων, που στολίζουν τα σπίτια της χώρας μας, είναι φυσικά έλατα που προέρχονται από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, όπου η πλειονότητα των περίπου 650 κατοίκων ασχολείται με την παραγωγή ελάτων.

Ο Ταξιάρχης είναι ένα ορεινό χωριό που δραστηριοποιείται παραδοσιακά στην καλλιέργεια και την πώληση ελάτων. Εκτιμάται ότι η ποσότητα ελάτων που θα διοχετευθεί φέτος στην ελληνική αγορά, θα  φτάσει τα 35.000 δέντρα

Οι τιμές υπολογίζεται πως θα κυμανθούν, στη Θεσσαλονίκη στα 25-100 ευρώ, ενώ στα 40-150 ευρώ θα είναι στη Αθήνα. Στην πρωτεύπουσα ένας παραγωγός καλείται, εκτός των μεταφορικών, να πληρώσει έως και 2.000 ευρώ στον δήμο, προκειμένου να του παραχωρηθεί ένας χώρος για το εμπόρευμά του. Το κόστος που καταβάλλει ένας παραγωγός ελάτου για να πραγματοποιήσει τις πωλήσεις του στην Αθήνα, είναι υψηλότερο ίσως και πάνω από 50% έναντι της εγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκης.

Η καλλιέργεια ελάτου αποτελεί μια πολύ απαιτητική ασχολία και μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δώδεκα ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Ο σπόρος φυτεύεται την άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί, μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να «πάρει» ύψος.

Αν δεν περάσουν και από το φυτώριο, τα δέντρα μπορεί να χρειαστούν από οκτώ έως και δέκα χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια.

fytwria-elat

Διαδώστε το Εδώ ζεις