Αν και είχε δεύτερο ρόλο… αναδείχθηκε πρώτος…

Ελληνικός κινηματογράφος

Ο Περικλής Χριστοφορίδης μπορεί να είχε, πάντα, δεύτερους ρόλους, όμως έπαιξε σε περισσότερες από 200 ταινίες, τις περισσότερες από κάθε άλλον ηθοποιό στην Ελλάδα! Αποτελεί έναν από τους ρέκορντμαν ταινιών…

Ο Περικλής Χριστοφορίδης αποτελούσε ένα σεμνό και διακριτικό άνθρωπο, ο οποίος υπηρέτησε με αγάπη και σεβασμό την υποκριτική. Υπήρξε για 50 χρόνια ένας εξαιρετικός κωμικός, αλλά και δραματικός ηθοποιός.

Η φυσιογνωμία του ήταν γνωστή και αγαπητή στο ευρύ κοινό. Θεωρείτο ένας “απαραίτητος” ηθοποιός για κάθε σκηνοθέτη. Ο Χριστοφορίδης έπαιξε για πενήντα χρόνια (1929-79) στο θέατρο, συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους, ίδρυσε δικούς του, έγραψε θεατρικά έργα, περιόδευσε στον ελληνισμό του εξωτερικού κι έκανε πλούσια κινηματογραφική καριέρα. Άλλωστε, ανήκε σε καλλιτεχνική θεατρική οικογένεια, αφού τόσο ο πατέρας του όσο και ο παππούς του Περικλής υπήρξαν μεγάλοι ηθοποιοί που έπαιζαν στο θέατρο της Τραπεζούντας.

Πέθανε το 1983 στη Θεσσαλονίκη. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Αθήνα και ετάφη στο Γ΄ Νεκροταφείο, στη Νίκαια.

Απόσπασμα από την ταινία “Μια ζωή την έχουμε” (1958) Σενάριο-Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβέλλας, Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις (από Videococktail).

 708 total views,  2 views today