Δεν είναι απλά σινεμά… είναι εμπειρία! Το παλαιότερο και το ομορφότερο θερινό σινεμά…

Ελληνικός κινηματογράφος

Τίποτα δε θυμίζει περισσότερο καλοκαίρι από την πρώτη ταινία σε ένα θερινό σινεμά…  Εικόνες μπερδεμένες με αγιόκλημα, γιασεμί ή νυχτολούλουδο και με τη μυρωδιά του φρέσκου ποπ κορν, να κυριαρχούν στην ατμόσφαιρα.

To θερινό σινεμά άρχισε να συναντάται στις αρχές του 20ου αιώνα. Αρχή του θεσμού αυτού για τα ελληνικά δεδομένα αποτέλεσε το καλοκαίρι του 1900, οπότε και έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα θερινά σινεμά στην πλατεία Συντάγματος. Το θερινό σινεμά καθιερώθηκε μέσα από τους πλανόδιους, οι οποίοι περιόδευαν στην επαρχία με ένα μεγάλο πανί, όπου έκαναν υπαίθριες προβολές.

Μια ταράτσα ή μια ασβεστωμένη αυλή, λίγο χαλίκι, μερικές λευκές ή ξύλινες καρέκλες και μια μηχανή προβολής αρκούσαν για το αυτοσχέδιο καλοκαιρινό σινεμά! Αρχικά οι θεατές δεν πλήρωναν εισιτήριο, αντί αυτού όμως έπρεπε να αγοράσουν κάτι από το αναψυκτήριο που στηνόταν παράλληλα.

Το παλαιότερο θερινό σινεμά των Αθηνών είναι αυτό της Αίγλης στο Ζάππειο, ενώ ανάμεσα στα γνωστότερα θερινά σινεμά της πρωτεύουσας είναι το «Βοξ» στα Εξάρχεια. Αλλά και το «Θησείο», το οποίο αναδείχθηκε στο παρελθόν από το CNN ως το ομορφότερο θερινό σινεμά της Ευρώπης εξαιτίας της μαγευτικής του θέας στην Ακρόπολη και βρίσκεται σε έναν από τους πιο γραφικούς πεζόδρομους της Ελλάδας, στην Αποστόλου Παύλου.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το CNN, «από τη θέση του στο Σινέ Θησείο μπορεί κανείς να δει όχι μόνο το πρόσφατο μπλοκμπάστερ, αλλά, επίσης, και την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα».

Επίσης, ανάμεσα στα 10 καλύτερα θερινά σινεμά της Ευρώπης συγκαταλέγονται το Cine Paris στην Πλάκα και το Cine Καμάρι στη Σαντορίνη.

Σύνολο επισκέψεων 1,410 , Σήμερα 1