Εδώ διασώζεται το μοναδικό ιερό κειμήλιο της Παναγιάς. Ποιες γυναίκες προσέρχονται να προσκυνήσουν

Ο τόπος μας

Η Τίμια ή Αγία Ζώνη της Παναγίας, αποτελεί το μοναδικό Ιερό Κειμήλιο που σχετίζεται με τον επίγειο βίο της Θεοτόκου. Πρόκειται για μια ζώνη που είχε φτιάξει η ίδια η Θεοτόκος από τρίχες καμήλας.

Σήμερα το μοναδικό σωζόμενο μέρος της διασώζεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, στο Περιβόλι τῆς Παναγίας. Η Μονή Βατοπεδίου είναι η δεύτερη σε ιεραρχία ανάμεσα στις 20 Ιερές Μονές του Αγίου Όρους.

Μέσα στον κεντρικό ναό του Βατοπεδίου διασώζονται τα μοναδικά στο Άγιον Όρος εντοίχια ψηφιδωτά, ενώ οι ζωγραφισμένες τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1312, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα σπουδαιότερα μνημειακά σύνολα της παλαιολόγειας αναγέννησης.

Πέραν των μοναδικών τοιχογραφιών και ψηφιδωτών που διαθέτει, η Μονή έχει επίσης μεγάλο αριθμό σε φορητές εικόνες, χειρόγραφα καθώς και ιερά σκεύης ιδιαίτερης πνευματικής αξίας. Επιπλέον, σε όλο το Άγιον Όρος είναι η Μονή με τα περισσότερα ιερά λείψανα αγίων, ένα εκ των οποίων είναι το άφθαρτο αυτί του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου.

Η Τίμια Ζώνη, η οποία σώζεται χωρισμένη σε τρία τεμάχια, φυλάσσεται στην Ι.Μ Βατοπαιδίου εντός μιας ασημένιας θήκης νεώτερης κατασκευής η οποία φέρει την παράσταση της Μονής. Στο Ιερό Κειμήλιο καταφεύγουν πολλές άτεκνες γυναίκες, με την ελπίδα ότι η Παναγία ως μητέρα και αυτή, θα τις βοηθήσει να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να αποκτήσουν παιδί.

Η εορτή της Κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου πραγματοποιείται στις 31 Αυγούστου.

Η ιστορία της

Η ιστορία της Αγίας Ζώνης ξεκινά με την Κοίμηση της Θεοτόκου. Σύμφωνα με τις Γραφές. Η Παναγία τάφηκε φορώντας την. Έφτασε, όμως, στα χέρια του Αποστόλου Θωμά. Από τότε η Αγία Ζώνη φυλασσόταν από χριστιανούς  στην Ιερουσαλήμ, μέχρι την στιγμή που ο Αυτοκράτορας Αρκάδιος την μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο αυτοκράτορας κατέθεσε την Τίμια Ζώνη σε λειψανοθήκη που ονόμασε «Αγίαν Σορόν». Λέγεται πως ήταν θαυματουργή και πως έσωσε την Αυτοκρατορία από μεγάλες καταστροφές.

Το 1204, κατά την Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους έγιναν λεηλασίες και αρπαγές πολύτιμων κειμηλίων και θησαυρών. Ορισμένα από αυτά, ήταν και κάποια τεμάχια της Αγίας Ζώνης. Ένα μέρος τους διασώθηκε και παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη.

Ὁ Άγιος Κωνσταντίνος είχε κατασκευάσει ένα χρυσό σταυρό για να τον προστατεύει στις εκστρατείες. Πάνω του είχε τοποθετηθεί τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, θήκες με Άγια Λείψανα Μαρτύρων, και ένα τεμάχιο της Τίμιας Ζώνης. Κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας εναντίον των Βουλγάρων το Κειμήλιο χάθηκε.

Σε μία μάχη εναντίον των Σέρβων, ο βουλγαρικός στρατός νικήθηκε από τον Σέρβο ηγεμόνα Λάζαρο, ο οποίος αργότερα δώρισε το Σταύρο του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου μαζί με το τεμάχιο της Τίμιας Ζώνης.

Διαδώστε το Εδώ ζεις