Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν ειδικά οι γυναίκες για να ελέγξουν την αρτηριακή πίεση και τις… περιπέτειες που φέρνει

Υγεία

Συχνά η υπέρταση θεωρείται κατά βάση ένα πρόβλημα υγείας που αφορά κυρίως στους άνδρες αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι γυναίκες ειδικότερα από την ηλικία των 40 ετών και μετά έχουν εξίσου πιθανότητα για ανάπτυξη αρτηριακής υπέρτασης. Πριν την ηλικία των 45 οι άνδρες ίσως είναι πιο επιρρεπείς στην υπέρταση αλλά μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης (συνήθως 51-52 ετών), οι γυναίκες ουσιαστικά αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνό για εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης, όπως επιθσημαίνει ο Διευθυντής ΣΤ Καρδιολογικής Κλινικής, στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, Τσούγκος Ηλίας.

Ποια πίεση θεωρείται φυσιολογική ;

Ο ορισμός των ορίων της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης μεταβάλλεται συνεχώς. Σήμερα πιστεύεται ότι η αρτηριακή πίεση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 120 mmHg η μεγάλη (συστολική) και η μικρή (διαστολική) τα 80 mmHg.

Πως καταλαβαίνω αν έχω υψηλή πίεση ;

Η αρτηριακή υπέρταση μπορεί να αυξηθεί χωρίς την εκδήλωση συμπτωμάτων. Είναι πιθανό κάποιος να έχει υπέρταση και να μην το έχει καταλάβει μέχρι την εμφάνιση ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ή μιας καρδιακής προσβολής. Για το λόγο αυτό η αρτηριακή υπέρταση συχνά αποκαλείται και σιωπηλός δολοφόνος. Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται μέτρηση της πίεσης τακτικά (ειδικά σε ηλικίες >40 ετών). Ωστόσο σε μερικούς ανθρώπους, η πολύ υψηλή πίεση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ρινορραγία, πονοκέφαλο ή ζαλάδα.

Γιατί κινδυνεύω από την υπέρταση;

Χωρίς την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση και διάγνωση, μπορεί να μην αντιληφθείτε καν ότι η πίεση σας αυξάνεται. Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό και νεφρική ανεπάρκεια. Η καταστροφή που προκαλείται στα αγγεία λόγω χρόνιας υπέρτασης
μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποβεί επικίνδυνη τόσο για τη μητέρα, όσο και για το έμβρυο.

Αύξηση αρτηριακής πίεσης στην εγκυμοσύνη

Κάποιες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη χωρίς να έχουν ατομικό αναμνηστικό αρτηριακής υπέρτασης. Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης στις 20 εβδομάδες κύησης είναι γνωστή ως υπέρταση της κύησης, μια μορφή δευτεροπαθούς υπέρτασης που οφείλεται στην κύηση και συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό. Σε τέτοιες περιπτώσεις τόσο η μητέρα όσο και το έμβρυο χρήζουν στενής ιατρικής παρακολούθησης, γιατί η ανεξέλεγκτη αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να γίνει επικίνδυνη και για τους δύο.

Παράγοντες που προδιαθέτουν για υπέρταση στις γυναίκες :

 • Αντισυλληπτικά χάπια

 • Παχυσαρκία

 • Οικογενειακό ιστορικό

 • Αυξημένη αρτηριακή πίεση σε προηγούμενη εγκυμοσύνη

 • Εμμηνόπαυση

 • Νεφροπάθειες

Πως μπορεί να ρυθμιστεί η αρτηριακή πίεση ;

Πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν και φυσικοί τρόποι που συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης:

 • Ισορροπημένη διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι

 • Περιορισμός του αλκοόλ

 • Τακτική φυσική άσκηση

 • Διαχείριση του άγχους

 • Διατήρηση ενός υγιούς βάρους σώματος

 • Διακοπή του καπνίσματος

 • Συνεχής παρακολούθηση και επικοινωνία με το γιατρό

Πότε θα πρέπει να μετράμε την αρτηριακή πίεση ;

Συμπερασματικά, όπως επισημαίνει ο καρδιολόγος Τσούγκος Ηλίας, είναι μείζονος σημασίας για μια γυναίκα (και όχι μόνο) να γνωρίζει ποια είναι η συνήθης της πίεση. Αν δείτε σημαντική αύξηση κατά τη μέτρηση της πίεσης σε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις στην ηρεμία, συγκριτικά με τις συνηθισμένες σας τιμές, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Η πίεση πρέπει να μετριέται κατά βάση πρωί,
γιατί τότε συνήθως είναι αυξημένη στους περισσότερους ανθρώπους.

Γενικότερα όμως, προκειμένου να αποφασιστεί αν είναι απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, γίνεται 24ωρη καταγραφή της πίεσης με ειδικό μηχάνημα, ούτως ώστε να διαπιστώσει πώς κυμαίνεται η πίεση κατά την ηρεμία, κατά την προσπάθεια, κατά την ώρα του stress και κατά τον ύπνο.

Σύνολο επισκέψεων 29,884 , Σήμερα 1