Ούτε οι αρκούδες θέλουν να μείνουν σπίτι τους με τέτοιο καιρό… Η εκπληκτική διαδικασία του λήθαργου

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Οι ζεστές για την εποχή ημέρες κρατάνε ακόμα τις περισσότερες αρκούδες εκτός της φωλιάς τους. Ο χειμέριος λήθαργος στη χώρα μας συνήθως ξεκινάει τον Γενάρη και διαρκεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο για τη φύση και τη βιοποικιλότητα ο χειμέριος λήθαργος είναι ένας μηχανισμός προσαρμογής της αρκούδας στις αντίξοες συνθήκες του χειμώνα. Η ακούσια επιβράδυνση του μεταβολισμού λόγω κατάστασης λήθαργου ελαττώνει τις καύσεις και μειώνει τις τροφικές ανάγκες της. Ο χειμέριος λήθαργος διαφέρει ουσιαστικά από τη γνωστή χειμερία νάρκη που χαρακτηρίζει άλλα είδη θηλαστικών (όπως τον σκαντζόχοιρο, τον μυωξό, τον σπερμόφιλο κ.ά.).

Η πιο βασική διαφορά είναι ότι, κατά τη χειμερία νάρκη, η θερμοκρασία του σώματος του ζώου πλησιάζει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος (σχεδόν τους 0 βαθμούς C) και οι καρδιακοί παλμοί και ο αναπνευστικός ρυθμός ελαττώνονται πολύ. Αντίθετα, κατά τον χειμέριο λήθαργο, η θερμοκρασία του σώματος της αρκούδας ελαττώνεται μόνο κατά 1 – 2οC σε σχέση με την κανονική (38οC). Κατά τον χειμέριο λήθαργο, η αρκούδα δεν καταναλώνει ούτε τροφή, ούτε νερό και δεν αποβάλλει ούρα ή κόπρανα. Τα καθοριστικά εξωτερικά ερεθίσματα τα οποία ωθούν την αρκούδα στην αναζήτηση της χειμερινής φωλιάς είναι οι πρώτες χιονοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες.

Για την Ελλάδα έχει υπολογισθεί πως η μέση διάρκεια του χειμέριου λήθαργου είναι 84 ημέρες. Ωστόσο, η διάρκεια του χειμέριου ύπνου δεν είναι η ίδια για όλα τα άτομα.

Σύνολο επισκέψεων 1,080 , Σήμερα 1