Οι επιστήμονες προβληματίζονται: Γιατί κάποιοι αργούν συστηματικά στα ραντεβού τους; Τι συμβαίνει

Και όμως συμβαίνει...

Όλες και όλοι γνωρίζουμε κάποιον ή κάποια που αργεί συστηματικά στα ραντεβού του. Όλες και όλοι έχουμε έναν φίλο ή φίλη ή συγγενή που ξέρουμε ότι θα μας «στήσει» στην επόμενη μας συνάντηση που έχουμε κανονίσει.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Η αργοπορία πιθανώς οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αντίληψη του χρόνου, η διαχείριση του χρόνου και η προσωπικότητα, λένε οι ειδικοί.

Νευροεπιστήμονες θεωρούν πως «είναι πιθανό να υπάρχει ένας μηχανισμός στον εγκέφαλο που κάνει μερικούς ανθρώπους να καθυστερούν στις συναντήσεις επειδή υποτιμούν τον χρόνο που θα τους πάρει για να φτάσουν στο ραντεβού τους». Σημειώνουν ότι “ο ιππόκαμπος είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται ορισμένες πτυχές του χρόνου, όπως το να θυμόμαστε πότε πρέπει να κάνουμε κάτι και πόσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρωθεί αυτό που θέλουμε να κάνουμε”.

Επιστημονική έρευνα αναφέρει ότι οι νευρώνες στον ιππόκαμπο που λειτουργούν ως «χρονικά κύτταρα» συμβάλλουν στην αντίληψη και τη μνήμη των γεγονότων, αλλά το γιατί ακριβώς μερικοί άνθρωποι «υποτιμούν» διαρκώς τον χρόνο είναι ασαφές”.

Οι ερευνητές τονίζουν πως η προσωπικότητα παίζει επίσης ρόλο στην αργοπορία. Ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως η μειωμένη ευσυνειδησία, μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους να ξεχάσουν εργασίες που είχαν προγραμματίσει εκ των προτέρω.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την αργοπορία ενός ατόμου είναι το πόσο επιρρεπής είναι να κάνει πολλαπλές εργασίες. Έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που κάνουν πολλές εργασίες ταυτόχρονα είναι λιγότερο πιθανό να θυμούνται και να ολοκληρώσουν άλλες προγραμματισμένες εργασίες στην ώρα τους.

Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα άτομα με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD) δυσκολεύονται να επεξεργαστούν και να εκτιμήσουν το πέρασμα του χρόνου.

Ψυχολόγοι πιστεύουν πως “η καθυστέρηση μπορεί να είναι σύμπτωμα αναβλητικότητας. Η αναβλητικότητα συνήθως έχει τις ρίζες της σε μια δύσκολη συναισθηματική σχέση με το έργο. Η διαφορά μεταξύ της αναβλητικότητας και της καθυστέρησης είναι ότι η τελευταία επηρεάζει τη σχέση μας με τους άλλους”.

Μελέτη στο Πανεπιστήμιο του San Diego, υποστηρίζει πως υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων, οι Β και οι Α. Οι άνθρωποι τύπου Α είναι συνήθως ακριβείς, επειδή έχουν το «εγκεφαλικό – ενσωματωμένο» τους ρολόι υπολογίζει ότι ένα λεπτό διαρκεί 58 δευτερόλεπτα. Για τους αργοπορημένους, που ανήκουν στον τύπο Β, υπολογίζεται πως ένα λεπτό διαρκεί 77 δευτερόλεπτα. Μάλιστα οι άνθρωποι τύπου Β είναι σε μόνιμη βάση λιγότερο αγχωμένοι, χαλαροί, απολαμβάνουν περισσότερο τη ζωή και είναι ατέρμονα αισιόδοξοι.

Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι διαρκώς αργοπορημένοι για να είναι στην ώρα τους στις συναντήσεις και να αποφεύγουν να στεναχωρούν φίλους και αγαπημένα πρόσωπα; Οι επιστήμονες προτείνουν “να ρυθμίζουν τα ξυπνητήρια και τις υπενθυμίσεις στο τηλέφωνό τους”.