Ούτε μία, ούτε δύο… Έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτές οι 7 συνήθειες απομακρύνουν τον κίνδυνο για άνοια…

Υγεία

Μία νέα κινεζική επιστημονική μελέτη και άλλη μία βρετανική έρευνα επιβεβαιώνουν ότι μια σειρά από υγιεινές συνήθειες, όπως ο καλός ύπνος, οι συχνές κοινωνικές επαφές και η τακτική σωματική άσκηση, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας στους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι επτά υγιεινές συνήθειες είναι: να μην καπνίζει κανείς, να κάνει μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (μέχρι ένα ποτό τη μέρα οι γυναίκες και δύο οι άνδρες), να ασκείται τακτικά σωματικά (τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα με μέτρια ένταση ή 75 λεπτά με μεγάλη ένταση), να κοιμάται καλά τα βράδια (επτά έως εννέα ώρες), να τρώει υγιεινά (πολλά φρούτα, λαχανικά και πλήρη δημητριακά, αλλά λίγα κρέατα), να κάνει όσο γίνεται λιγότερο καθιστική ζωή (η παρακολούθηση τηλεόρασης να μην ξεπερνά τις τέσσερις ώρες ημερησίως) και να έχει συχνές κοινωνικές επαφές (να συμμετέχει σε συγκεντρώσεις με φίλους ή συγγενείς τουλάχιστον μια φορά τον μήνα και σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα).

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 168.000 ανθρώπους άνω των 60 ετών με ή χωρίς διαβήτη και παρακολουθήθηκαν επί 12 χρόνια. Εκτιμήθηκε ότι οι διαβητικοί που ακολουθούσαν όλες τις υγιεινές συνήθειες, είχαν κατά μέσο όρο 54% μικρότερο κίνδυνο άνοιας σε σχέση με όσους τηρούσαν έως δύο συνήθειες. Κάθε επιπρόσθετη υγιεινή συνήθεια υπολογίστηκε ότι σχετιζόταν με μια μείωση κατά 11% του κινδύνου άνοιας.

Σημειώνεται από τους επειστήμονες ότι η σχέση ανάμεσα στον υγιεινό τρόπο ζωής και στην πιθανότητα άνοιας δεν βρέθηκε να επηρεάζεται από τα φάρμακα που παίρνει κάποιος ή από το πόσο καλά είναι ρυθμισμένο το σάκχαρο του. Πηγή, περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Σύνολο επισκέψεων 1,490 , Σήμερα 3