Αν δεν ενοχληθούν οι θάλασσές μας θα γεμίσουν γόνους ψαριών…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Η εποχή της αναγέννησης της φύσης στη θάλασσα….

Στην καρδιά της άνοιξης πλέον, παρατηρούνται, όπως σημειώνει η WWF Ελλάδος, συγκεντρώσεις μεγάλων κοπαδιών ψαριών να προσεγγίζουν τα ρηχότερα και θερμότερα νερά για την ιεροτελεστία της αναπαραγωγής. Το κάθε ψάρι για πολλές εβδομάδες (ή και για μήνες για κάποια είδη), απελευθερώνει ή εναποθέτει εκατοντάδες ή ακόμα και πολλές χιλιάδες αυγά – ανάλογα με το είδος.

Εάν αυτή την εποχή, που αποτελούν εύκολο στόχο, δεν διαταραχθεί η αναπαραγωγική διαδικασία, τρισεκατομμύρια γόνου ψαριών θα απελευθερωθούν και θα έχουν μία ευκαιρία επιβίωσης στις θάλασσές μας, διασφαλίζοντας και την αναγέννηση του αποθέματός τους.

Όμως επί δεκαετίες συνεχίζεται το παράδοξο: σε κάθε κόλπο, απ’ άκρης σ’ άκρη της ελληνικής ακτογραμμής, ψαράδες (επαγγελματίες και ερασιτέχνες κάθε τύπου – από θάλασσα και στεριά), εκμεταλλευόμενοι τις συγκεντρώσεις αναπαραγωγής επιδιώκουν να αλιεύσουν τα κοπάδια των ψαριών.

Όλα αυτά τα ψάρια βέβαια καταλήγουν στις διάφορες αγορές, με τελικούς αποδέκτες τους πολίτες που και αυτοί με τη σειρά τους συμμετέχουν σε αυτόν τον παράλογο φαύλο κύκλο υπεραλίευσης και τελικά αδειάσματος των θαλασσών μας…