Σύνοδος πλανητών έφεραν πρωτόγνωρες εικόνες. “Εξαφανίστηκε” η θάλασσα και οι βάρκες βγήκαν στη στεριά. Βίντεο

Περιβάλλον

Πρωτόγνωρες εικόνες, ενός σπάνιου φαινομένου, αντίκρυσαν όσοι βρίσκονταν στο Θερμαϊκό Κόλπο, αλλά και στο Καβούρι, τη Ραφήνα της Αττικής, καθώς και σε παράλια της Κρήτης, καθώς η στάθμη του νερού υποχώρησε λόγω της άμπωτης… Αναφορές υπάρχουν όλη την εβδομάδα από την Καβάλα έως την Σίφνο.

Το φαινόμενο καταγράφεται στην Ανατολική Μεσόγειο και φαίνεται πως οι καλές καιρικές συνθήκες έκαναν πιο αισθητή την εξέλιξή του.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε περίπου 10 μέρες το φαινόμενο θα κάνει τον κύκλο του και τα νερά θα επιστρέψουν στη φυσική τους θέση περιμένοντας και πάλι το πέρασμα του χρόνου και την ευθυγράμμιση των πλανητών για να το επαναλάβουν. Όπως επισημαίνουν, οι παρατεταμένες και εξαιρετικά υψηλές πιέσεις πάνω από τη χώρα μας, οι οποίες έφτασαν και τα 1035hpa, ήταν η αιτία που η θάλασσα τραβήχτηκε τόσο μέσα. Σε αυτό βοήθησαν και οι ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο, που όπως είναι γνωστό, όταν κυριαρχούν στο πέλαγος, η στάθμη της θάλασσας στα βόρεια, υποχωρεί.

Στην Κρήτη

Στα παράλια της Βόρειας Κρήτης η θάλασσα υποχώρησε ως και κατά 10 μέτρα, αποκαλύπτοντας τον πυθμένα και πετρώδεις πλάκες. Το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο με την υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας στην ακτογραμμή του Ηρακλείου έκανε το γύρο του Διαδικτύου και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να το συνδέσουν με την οργή του εγκέλαδου και το σεισμό της Θεσσαλίας. Άμεση ήταν η αντίδραση των επιστημόνων που διαβεβαίωσαν ότι το φαινόμενο “ουδεμία σχέση” έχει.

Ο καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι «όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες».

Θερμαϊκός Κόλπος

limnothalassa-kalohoriou1

Πρωτόγνωρες εικόνες υπάρχουν και στο Θερμαϊκό Κόλπο, όπου η θάλασσα «αποτραβήχτηκε» με τη στάθμη του νερού να μειώνεται αισθητά, αποκαλύπτοντας σε διάφορα σημεία τον πυθμένα της θάλασσας. Μαζί με τα βράχια ωστόσο, κατά μήκος της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, αποκαλύφθηκαν και διάφορα σκουπίδια, τα οποία βρίσκονταν «καλά κρυμμένα» κάτω από το νερό.

Στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης η στάθμη έχει κατέβει σημαντικά. Ακόμη πιο εμφανές και ταυτόχρονα εντυπωσιακό είναι το φαινόμενο στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου. H θάλασσα έχει τραβηχτεί προς το εσωτερικό για πολλές δεκάδες μέτρα με αποτέλεσμα βάρκες που πριν από μερικές ημέρες ήταν στο νερό τώρα να είναι κολλημένες στην στεριά.

Καβούρι – Ραφήνα

Μάρτυρες του φαινομένου έγιναν και όσοι βρέθηκαν στη θάλασσα στο Καβούρι και στη Ραφήνα, καθώς η στάθμη του νερού υποχώρησε λόγω άμπωτης και οι κάτοικοι της περιοχής μπορούσαν να πάνε μέχρι το νησάκι που βρίσκεται λίγα μέτρα από την ακτή χωρίς να βραχούν!

«Εξαφανίστηκε» η θάλασσα στο Καβούρι – Μοναδικές εικόνες από την άμπωτη

Δείτε το βίντεο από το thes.gr

Σύνολο επισκέψεων 552 , Σήμερα 3