Η… ανάσταση του μνημείου στην Αμφίπολη… Πότε θα μπορούν να τον θαυμάσουν οι επισκέπτες

Πολιτισμός

Σε εξέλιξη τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης του τύμβου Καστά, στην Αμφίπολη, ενός εξαιρετικά σημαντικού τεχνικού έργου της αρχαιότητας, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο. Αμέσως θα ξεκινήσουν οι γεωτεχνικές εργασίες, που προβλέπουν την κατασκευή μεταλλικών κιβωτίων με ελαφροβαρή υλικά, προκειμένου να δημιουργηθούν τοίχοι αντιστήριξης. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, ώστε να αρχίσει η στερέωση και αποκατάσταση του ταφικού μνημείου.

Αυτή τη στιγμή τα τεχνικά έργα, που εκτελούνται είναι στον εξωτερικό περίβολο του μνημείου, σε μια προσπάθεια της πλήρους αποκατάστασής του στην αρχική μορφή του.

Εκτιμάται ότι, σε πρώτη φάση, το μνημείο θα είναι επισκέψιμο από συγκεκριμένες ομάδες ειδικού κοινού (ερευνητές, επιστήμονες, δημοσιογράφους) στα μέσα του 2022. Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού κυρία Μενδώνη, το μνημείο θα μπορεί να ανοίξει στο ευρύ κοινό μέσα στο 2025.

Προτεραιότητά του υπουργείου είναι να αποκατασταθεί η μορφή του τύμβου όπως ήταν στην αρχαιότητα κι εκεί εστιάζονται όλες οι εργασίες που εκτελούνται αυτό τον καιρό και αναμένεται να ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο. Αυτή τη στιγμή μέριμνα των αρχαιολόγων είναι η εξωτερική αποκατάσταση και προστασία του μνημείου. Θέλουν να το στεγανώσουν εξωτερικά, ώστε να μην υπάρχουν διαρροές και διαβρώσεις. Ακολουθούν μάλιστα τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι. Θέλουν να δώσουν τη δυνατότητα στο μνημείο να μπορεί να σταθεί μόνο του, να είναι δομικά αυτόνομο. Όταν επιτευχθεί αυτό τότε σταδιακά θα ξεκινήσει και η απομάκρυνση όλων των υποστυλωμάτων στο εσωτερικό του.

Ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη

Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι γεωτεχνικές εργασίες και εφόσον ολοκληρωθούν και αυτές τότε τα συνεργεία θα εισέλθουν στο εσωτερικό του μνημείου, ώστε να προχωρήσουν, κι εκεί με ταχείς ρυθμούς, οι εργασίες αποκατάστασής του. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια αυτών εργασιών, στο κέντρο του τύμβου εξωτερικά, βρέθηκε η βάση ενός μεγαλύτερου μνημείου, και οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι πιθανόν να ήταν εκεί τοποθετημένο το λιοντάρι της Αμφίπολης, όμως οι εργασίες ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί για να υπάρξει η τελική εικόνα.

Όλο αυτό το διάστημα, που δεν εκτελούνταν εργασίες, εκπονήθηκαν μελέτες που έπρεπε να ήταν έτοιμες το διάστημα 2015 – 2019. Προχώρησε το ερευνητικό πρόγραμμα, με την αγορά εξειδικευμένων μηχανημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συντήρηση των γραφικών – ζωγραφικών παραστάσεων που υπάρχουν πάνω σε μέλη που βρίσκονται, είτε στα εργαστήρια του μουσείου της Αμφίπολης, είτε εντός του μνημείου.

Επίσης έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και η αποκατάσταση της αρχαίας ξύλινης γέφυρας, ενώ εκπονούνται μελέτες για έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν την επόμενη προγραμματική περίοδο.τύμβος Καστά - Αμφίπολη

 

Σύνολο επισκέψεων 545 , Σήμερα 3