Απίστευτο. Πόσο αλάτι, λέτε να έχει μία φέτα ψωμί; Έρευνα επιστημόνων που πρέπει να ξέρετε…

Διατροφή

Σύµφωνα µε επιστηµονικές µελέτες και εκθέσεις διεθνών οργανισµών, η συνήθης διαιτητική πρόσληψη νατρίου έχει εκτιµηθεί ότι ξεπερνάει κατά πολύ τις φυσιολογικές ανάγκες του οργανισµού σε νάτριο. Είναι επιστηµονικά τεκµηριωµένο ότι η υψηλή κατανάλωση νατρίου σχετίζεται άµεσα µε υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί έναν από τους παράγοντες κινδύνου για την εµφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

Ανάμεσα στα τρόφιμα που ενοχοποιούνται για την περιεκτικότητά τους σε αλάτι είναι και το ψωμί. Η εμπειρία όμως των επαγγελματιών λέει ότι «ψωμί χωρίς αλάτι δεν γίνεται». Το αλάτι χρησιμοποιείται στο ψωμί καθώς επηρεάζει σημαντικά την γεύση αλλά και επειδή μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων και να βοηθήσει στον σχηματισμό της ζύμης.

Ωστόσο, ένα κομμάτι ψωμί  μπορεί να έχει έως και 230 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Αυτό είναι το 15% της συνιστώμενης ποσότητας και αντιστοιχεί σε μία μόνο φέτα. Εάν δηλαδή καταναλώσετε ένα σάντουιτς και ένα ατομικό κέικ σε μια μέρα, μόνο και μόνο από αυτά τα αρτοπαρασκευάσματα μπορεί να λάβετε 1.000 χιλιοστόγραμμα  νατρίου.Δηλαδή τα δύο τρίτα του συνιστώμενου  ημερήσιου ορίου πρόσληψης νατρίου σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθώς το συνιστώμενο όριο είναι τα 1.500 χιλιοστόγραμμα.

Πάντως, σύμφωνα με ερευνητές μια μόνο φέτα ψωμί έχει συνήθως ίση ποσότητα αλατιού, και πολύ συχνά περισσότερη, με ένα μικρό πακέτο με έτοιμα, αλατισμένα πατατάκια. Επιστήμονες της Action on Salt (Δράση για το Αλάτι), μια ομάδα που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, εξέτασαν 242 είδη ψωμιού σε φέτες που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ. Όπως αναφέρουν οι Τimes 3 στα 4 διαπιστώθηκε πως περιείχαν τόσο αλάτι σε κάθε φέτα όσο ένα πακέτο αλατισμένα πατατάκια των 25γραμ. ή και περισσότερο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μείωση της μέσης περιεκτικότητας σε αλάτι του ψωμιού κατά 6% θα αφαιρούσε 926 τόνους αλατιού μόνο από τη διατροφή του Ηνωμένου Βασιλείου ετησίως, που ισοδυναμεί με 13,6 γραμ. ανά άτομο ή 40 πακέτα έτοιμα αλατισμένα πατατάκια συσκευασίας 25 γραμμαρίων.

Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, « μείωση του αλατιού είναι το πιο οικονομικό μέτρο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που πεθαίνουν και υποφέρουν από εγκεφαλικά και καρδιακές παθήσεις».

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε έρευνα που πραγματοποίησε, επί δείγματος 220 μη συσκευασμένων ψωμιών, βρήκε ότι μόνο 3 από τα 220 δείγματα είχαν αλάτι λιγότερο από 0,5 γρ. ανά 100 γρ. προϊόντος. Η μέση περιεκτικότητα σε αλάτι ήταν 1,3 γρ. ανά 100 γρ. ψωμιού. Η ποσότητα του αλατιού στο δείγμα ήταν από 0,13 έως 2,2 γρ αλατιού ανά 100γρ. ψωμιού.

Διαδώστε το Εδώ ζεις