Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς…

Πολιτισμός

Είναι ο βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου Ορφανού στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης. Αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονής Βλατάδων και είναι ενταγμένος στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η προσωνυμία Ορφανός είτε σχετίζεται με τον κτήτορα της μονής, πιθανόν τον Νίκωνα Σκουτέριο Καπανδρίτη (Ορφανό), η σαρκοφάγος του οποίου βρέθηκε στο δάπεδο του ναού, είτε με τη λειτουργία ενός ορφανοτροφείου μέσα στο ίδιο το μοναστήρι.

Η δεύτερη αυτή περίπτωση θα μπορούσε ευκολότερα να συνδεθεί και με τον Κράλη της Σερβίας Στέφανο Μιλούτιν, ο οποίος μετά τον γάμο του με την κόρη του Ανδρονίκου Β΄ Παλαιολόγου, συνδέθηκε με τη Θεσσαλονίκη και φέρεται να ίδρυσε στην πόλη, δύο μοναστήρια, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Γεωργίου.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ο ναός ανήκει στις αρχές του 14ου αιώνα. Εσωτερικά φέρει πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο, της δεύτερης δεκαετίας του 14ου αιώνα (1310-1320), που σώζεται σε άριστη κατάσταση και αντανακλά τις αισθητικές αντιλήψεις της παλαιολόγειας Θεσσαλονίκης.

Το εικονογραφικό πρόγραμμα διαρθρώνεται σε ζώνες και περιλαμβάνει διάφορους εικονογραφικούς κύκλους (Δωδεκάορτο, Τα Πάθη και τα θαύματα του Χριστού, τον Ακάθιστο Ύμνο, τον βίο του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Γερασίμου Ιορδανίτη, το Μηνολόγιο, Σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη που προεικονίζουν την Παναγία). Φωτογραφίες από υπουργείο Πολιτισμού.

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι και δέντρο

Σύνολο επισκέψεων 4,273 , Σήμερα 2