Μετά την επέμβαση… ψήλωσε 4 πόντους το γλυπτό της Ακρόπολης

Πολιτισμός

Μετά από πολύμηνη μελέτη των επιστημόνων του Μουσείου της Ακρόπολης εφαρμόστηκε ένα πρωτότυπο σύστημα στήριξης του αγάλματος του «Μοσχοφόρου», από ανοξείδωτο ατσάλι, το οποίο αναβαθμίζει αισθητικά το έργο. Επίσης, μετά από προσεκτικό έλεγχο και μελέτη των αναλογιών του γλυπτού, επαναπροσδιορίστηκε το ύψος της μορφής από 1,61 σε 1,65 μέτρα.

Ο «Μοσχοφόρος» βρίσκεται στην αίθουσα της αρχαϊκής Ακρόπολης και παριστάνει έναν ώριμο άνδρα με γένια, μακριά μαλλιά και συγκρατημένο χαμόγελο, ο οποίος μεταφέρει στους ώμους του ένα μοσχαράκι, την προσφορά του στη θεά Αθηνά.

Ο Μοσχοφόρος είναι αρχαίο αττικό γλυπτό. Το σώμα βρέθηκε το 1864 και η βάση το 1887 στη Περσική Τάφρο, στις ανασκαφές της Ακρόπολης. Βρέθηκαν ακόμα πολλά άλλα μικρότερα κομμάτια, και το άγαλμα συμπληρώθηκε αρκετά, χωρίς όμως να είναι τελικά ολοκληρωμένο. Φυλάσσεται στο μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο Υμηττού, ενώ η βάση είναι από ασβεστόλιθο. Παρουσιάζει έναν γεροδεμένο νεανία που βηματίζει φέροντας στους ώμους του ένα μοσχαράκι, την προσφορά του στη θεά Αθηνά.

Κρατάει με το δεξί χέρι τα μπροστινά και με το αριστερό τα πίσω πόδια του ζώου. Το άγαλμα είναι μικρότερο του φυσικού, δίνει όμως την αίσθηση ενός ψηλού, λεπτού μα και γεροδεμένου νεαρού. Φοράει χλαμύδα που φτάνει ως την μέση των μηρών του, καλύπτει ώμους και μπράτσα, ενώ μπροστά αφήνει το στήθος ακάλυπτο.

Η κόμη είναι δεμένη ψηλά στο κεφάλι με ταινία, και οι μακριές μπούκλες πέφτουν μπροστά στον μακρύ και ωραίο λαιμό. Το μέτωπο είναι επίπεδο και κάθετο, το πρόσωπο χαρωπό και φωτεινό. Ο δε μόσχος είναι ήρεμος, αρτιμελής και ζωηρούλης.

Σύνολο επισκέψεων 2,982 , Σήμερα 1