Απόγνωση… Το 40% των κατοίκων στο νησί είναι μετανάστες… “Εδώ δεν χωράνε άλλοι…”.

Κοινωνία

Οριακή είναι η κατάσταση στη Λέρο, όπου το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι ροές μεταναστών. Οι κάτοικοι ήδη άρχισαν να αντιδρούν έντονα
μετά και την είδηση ότι πρόκειται να μεταφερθούν στο νησί άλλοι 40 μετανάστες από τη Σύμη.
Ο δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας με δηλώσεις του στη “Ροδιακή” χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο νησί, στο οποίο ήδη φιλοξενούνται περίπου 3.000 μετανάστες.
Και όμως οι κάτοικοι του νησιού, πριν από λίγους μήνες είχαν κερδίσει τα εύσημα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ λόγω της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ ντόπιων και προσφύγων, η οποία λειτουργούσε καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο καταυλισμό. Μάλιστα, είχε χαρακτηριστεί και ως “νησί πρότυπο”.

“Υπάρχει ανταλλαγή μεταξύ ντόπιων και προσφύγων ακόμα και στα καθημερινά ψώνια”, γεγονός το οποίο είχε κάνει θετική εντύπωση σε όσους είχαν επισκεφτεί το νησί από την Ύπατη Αρμοστεία.
Και να που, λίγους μήνες μετά, αυτοί οι ίδιοι κάτοικοι έφτασαν στην απόγνωση, όχι γιατί έπαψαν να ενδιαφέρονται για αυτές τις ψυχές, αλλά γιατί, πιθανόν, αντιλαμβάνονται ότι  κάποιοι… εκμεταλλεύονται την ευαισθησία τους. 
Και τώρα φωνάζουν: “Η Λέρος δεν αντέχει και άλλους μετανάστες”.
Όπως αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού, “οι δομές είναι για 800 άτομα και έχουμε 2.000 κόσμο εκτεθειμένους στην παραλία με μια κουβέρτα και ένα σεντόνι!”.

Ο κ. Κόλλιας καλεί όλους τους κατοίκους του νησιού προκειμένου να να κλείσουν το λιμάνι και να μην επιτρέψουν το καταμαράν να προσεγγίσει, το οποίο θα φέρει από τη Σύμη 40 νέους μετανάστες.
“Υπάρχει κίνδυνος της ζωής των μεταναστών πλέον. Δεν υπάρχουν γιατροί, δεν υπάρχει χώρος στο νοσοκομείο, δεν έχω προσωπικό, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αποκομμιδή απορριμάτων” τόνισε, ενώ συνέχισε αναφέροντας “εμείς θα κατεβούμε στο λιμάνι και καλώ τον κόσμο να έρθει να διαμαρτυρηθεί και από εκεί και ύστερα ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του”. Και προσθέτει: “Είναι δυνατόν σε ένα νησί 8000 κατοίκων, το 40% να είναι μετανάστες; Δεν γίνεται αυτό…”.