Σάρωσε τα βραβεία η “Ευτυχία” στα ελληνικά Όσκαρ. Έκπληξη στον Α΄γυναικείο ρόλο

Πολιτισμός

Μεγάλη νικήτρια των φετινών Βραβείων Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕAK) αναδείχθηκε η «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή, κερδίζοντας συνολικά 8 βραβεία, ανάμεσά τους και αυτό της καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας.

Η ταινία του Άγγελου Φραντζή για τη ζωή και το έργο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου κέρδισε συνολικά 8 Ίρις στις κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Α’ Ανδρικού (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης), Β’ Γυναικείου (Κάτια Γκουλιώνη), Β’ Ανδρικού (Θάνος Τοκάκης), Σκηνογραφίας, Ενδυματολογίας, Ήχου και Μακιγιάζ, αφήνοντας όμως εκτός βράβευσης την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, αφού το Ίρις Α’ Γυναικείου απονεμήθηκε στην Αγγελική Παπούλια για την ταινία «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών».

Η ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα, που πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Πανόραμα του 69ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, κέρδισε και το Ίρις Σκηνοθεσίας.

Η "Ευτυχία" χαρίζει αυθόρμητη συγκίνηση και οδεύει για τα 200.000 ...

Από δύο βραβεία Ιρις κέρδισαν και το «Cosmic Candy» της Ρηνιώς Δραγασάκη (Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας), και η «Winona» του Αλέξανδρου Βούλγαρη (Πρωτότυπης Μουσικής, Μοντάζ), ενώ από ένα βραβείο Ιρις κέρδισαν ο «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή (Βραβείο Σεναρίου), και το «Ζίζοτεκ» του Βαρδή Μαρινάκη (Βραβείο Φωτογραφίας).

Το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» απέσπασε το Ίρις Καλύτερης Ταινίας Τεκμηρίωσης, ενώ το αντίστοιχο στην κατηγορία μικρού μήκους κέρδισε ο Γιώργος Γούσης για την ταινία «Ο Χειροπαλαιστής». Η ταινία «Electric Swan» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, έκανε την ανατροπή και προσπέρασε το Χρυσό Φοίνικα του Βασίλη Κεκάτου, κερδίζοντας το Βραβείο Ιρις Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, ενώ το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Animation κέρδισε το «Heatwave» του Φωκίωνα Ξένου.