Μόνο ο κορωνοϊός… κατάφερε να τους κλείσει στο σπίτι. Χωρίς ρουκετοπόλεμο στη Χίο

Ο τόπος μας

Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος το έθιμο του ρουκετοπόλεμου στο Βροντάδο της Χίου. Οι «ρουκετατζήδες» από τις ενορίες της Παναγιάς Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου που έκαναν τα μεσάνυχτα, του Μεγάλου Σαββάτου «τη νύχτα – μέρα» με τις χιλιάδες ρουκέτες που εκτόξευαν, οι μεν στο καμπαναριό και τον τρούλο της εκκλησίας των δε, αποφάσισαν να μην ρίξουν ρουκέτες, συμβάλλοντας στα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας.

Δύο αντίπαλες ενορίες στην πόλη ξεκινούν ρουκετοπόλεμο πετώντας δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες σε όλη την πόλη, με στόχο η μία να χτυπήσει το καμπαναριό της εκκλησίας από την άλλη πλευρά. Οι ρουκέτες είναι ξύλινα ραβδιά γεμισμένα με μείγμα που περιλαμβάνει πυρίτιδα.

Έθιμο από την Οθωμανική εποχή

Οι δύο αντίπαλες ενορίες είναι οι εκκλησίες Αγίου Μάρκου και Παναγίας Εριτιανής. Έχουν χτιστεί στις άκρες δύο λόφων, περίπου 400 μέτρα μακριά η μία από την άλλη. Τα άμεσα χτυπήματα για κάθε καμπαναριό υποτίθεται ότι υπολογίζονται για να καθοριστεί ο νικητής την επόμενη μέρα, αλλά κάθε ενορία πάντα υποστηρίζει ότι κέρδισε.

Rocket War Vrontados Homeroupolis Chios-Greece

Το αποτέλεσμα από αυτή τη φαινομενική διαφωνία είναι ότι και οι δύο κοινότητες συμφωνούν να διευθετήσουν το σκορ του επόμενου έτους και έτσι η αντιπαλότητα διαιωνίζεται. Τα κτίρια των εκκλησιών και τα γύρω κτίρια πρέπει να προστατευτούν με φύλλα μετάλλων και πλέγμα για την περίσταση. Αρκετοί κάτοικοι είναι κατά του εθίμου, αλλά είναι μια σημαντική πηγή τουριστικού εισοδήματος για την περιοχή.

Η προέλευση αυτού του γεγονότος είναι ασαφής, αλλά η τοπική παράδοση θεωρεί ότι ξεκίνησε να διεξάγεται στην Οθωμανική εποχή. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, παλαιότερα οι ρίψεις γίνονταν με πραγματικά κανόνια, αλλά οι οθωμανικές αρχές απαγόρευσαν την χρήση τους το 1889.
Το γεγονός ακυρώθηκε για το 2016, λόγω καταγγελιών από τους ντόπιους για υλικές ζημιές, αλλά επανήλθε το 2017, με περιορισμούς ως προς τη διάρκεια του γεγονότος και τις ρουκέτες που θα ριχθούν.