Πέθανε ο φύλακας – φρουρός της νησίδας Λέβιθα. Από το 1820 κατοικείται από την οικογένειά του…

Πρόσωπα

Πέθανε και κηδεύτηκε στην Πάτμο ο Δημήτρης Καμπόσος που υπήρξε επί δεκαετίες φύλακας-φρουρός της νησίδας Λέβιθα, στα Δωδεκάνησα.Η οικογένεια Καμπόσου είναι εγκατεστημένη στην νησίδα περίπου 200 χρόνια και διατηρεί κτηνοτροφική μονάδα στο νησί σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, κυρίως τους χειμερινούς μήνες.
Ο Δημήτρης Καμπόσος ήταν εγκατεστημένος στο νησί εξήντα χρόνια και αναγκάστηκε να φύγει και να πάει στην Πάτμο τα τελευταία χρόνια, λόγω προβλημάτων υγείας.
Στα Λέβιθα, όπως ήταν και η επιθυμία του, παραμένουν τα παιδιά του, που συνεχίζουν την δραστηριότητα της οικογένειας η οποία ξεκίνησε το 1820.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ο πληθυσμός της νησίδας ήταν 8 κάτοικοι, ενώ σε αυτή του 2011 το νησί εμφανίζεται ακατοίκητο. Το νησί κατοικείται από μία μόνο οικογένεια, την οικογένεια Καμπόσου, που συντηρεί τους οικισμούς του, εκτρέφει ζώα και λειτουργεί ταβέρνα για τα θαλάσσια σκάφη που προσαράζουν στους όρμους του νησιού.

Η Λέβιθα είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 μαζί με την βόρεια Αμοργό και την νησίδα Κίναρο. Είναι επίσης μία από τις σημαντικές περιοχές για την προστασία των πουλιών και έχει ενταχθεί στις δράσεις για την προστασία του Μαυροπετρίτη και του Αιγαιόγλαρου.

Μετά το 15ο αιώνα, η Λέβιθα αναδείχθηκε σε προσκυνηματικό τόπο των θρησκειών του αιγαιακού χώρου. Καθολικοί και ορθόδοξοι τιμούσαν εκεί τον Άγιο Γεώργιο, ενώ οι μουσουλμάνοι τον Koc Baba, άγιο που, σύμφωνα με την παράδοση, είχε φονεύσει μυθικά τέρατα, όπως και ο Άγιος Γεώργιος.
Τον Οκτώβριο του 1943 εκεί έγινε μάχη μεταξύ Νεοζηλανδών καταδρομέων των βρετανικών στρατευμάτων της Λέρου με τους Γερμανούς του φυλακίου της Λέβιθας.