Μυστήριο… Ψαράδες ισχυρίζονται ότι είδαν πτώση μετεωρίτη κοντά στην Αίγινα… Καμία επίσημη θέση

Περιβάλλον

Μυστήριο παραμένει, μέχρι στιγμής, αν έπεσε ή όχι μετεωρίτης κοντά στην Αίγινα… Σύμφωνα με μαρτυρίες ψαράδων “το φωτεινό αντικείμενο είχε πράσινο χρώμα και μεγάλη ουρά, πέταξε πάνω από Αργοσαρωνικό με ιλιγγιώδη ταχύτητα και έπεσε κοντά στην Αίγινα”.
Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί η πτώση μετεωρίτη στην Αίγινα…
Η ιστοσελίδα Aegina Portal επικοινώνησε τόσο με την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Βάσω Θεοδωρακοπούλου, όσο και με τη λιμενική αρχή του νησιού που δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν το συμβάν.
Μάλιστα, το Λιμεναρχείο Αίγινας έκανε περιπολίες χωρίς να εντοπίσει κάτι στην κοντινή θαλάσσια περιοχή. Δεν αποκλείεται να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Όπως εξηγεί, η ομάδα Forecast Weather, μετεωρίτες πέφτουν κατά δεκάδες ή εκατοντάδες καθημερινά σε διάφορα σημεία της Γης. Οι περισσότεροι στην θάλασσα, διότι αυτή καταλαμβάνει το 71% του πλανήτη. Είναι πιο σπάνιο να πέφτουν σε κατοικημένες περιοχές, ενώ επίσης πολύ σπάνιο είναι να φτάσουν στο έδαφος. Οι περισσότεροι καίγονται πριν φτάσουν στο έδαφος.
Ο μετεωρίτης είναι ένα μικρό ουράνιο σώμα ή θραύσμα του που έχει πέσει στη Γη, χωρίς να διαλυθεί πλήρως στην ατμόσφαιρα.
Κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα ονομάζεται μετέωρο, θερμαίνεται λόγω τριβής και αναφλέγεται, αφήνοντας πίσω μια λαμπρή γραμμή φωτός.

Μόνο τα φωτεινότερα μετέωρα, που είναι γνωστά ως βολίδες, δίνουν μετεωρίτες, ενώ τα μικρότερα, γνωστά και ως «πεφταστέρια» ή διάττοντες αστέρες, διαλύονται τελείως εξαιτίας της τριβής με τη γήινη ατμόσφαιρα.
Μέχρι τον Αύγουστο του 2018, έχουν υπάρξει περίπου 1.412 πτώσεις μετεώρων, παγκοσμίως, που έγιναν αντιληπτές και έδωσαν από ένα τουλάχιστον θραύσμα που ανακαλύφθηκε και φυλάσσεται.
Ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων μετεωριτών ανέρχεται το 2018 σε περισσότερους από 59.200.
Πολύ συχνά, τα μετέωρα δεν είναι εξωγήινης προέλευσης, αλλά μεταλλικά θραύσματα από δορυφόρους που έχει στείλει ο άνθρωπος να περιστρέφονται γύρω από τη Γη.