Επιστήμονες: Πρέπει να σταματήσουν οι γυναίκες να λαμβάνουν αυτό το φάρμακο για τα ινομυώματα μήτρας

Υγεία

Η Επιτροπή Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC) συστσήνει να σταματήσουν να λαμβάνουν οι γυναίκες το ulipristal acetate των 5 mg (Esmya και γενόσημα σκευάσματα) για τα ινομυώματα μήτρας, ενόσω μία επανεξέταση ασφάλειας είναι σε εξέλιξη. Όπως αναφέρει, “κανένας νέος ασθενής δεν θα πρέπει να ξεκινά θεραπεία με τα σκευάσματα, τα οποία θα τεθούν προσωρινά σε αναστολή σε ολόκληρη την Ε.Ε κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκινά την επανεξέτασή του κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από ένα πρόσφατο περιστατικό ηπατικής βλάβης, το οποίο οδήγησε σε μεταμόσχευση ήπατος σε μία ασθενή που έλαβε το φάρμακο. Μία επανεξέταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων το 2018 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης σπάνιας αλλά σοβαρής ηπατικής βλάβης με τα σκευάσματα ulipristal acetate για τη θεραπεία των ινομυωμάτων μήτρας και επιβλήθηκαν μέτρα για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος.

Ωστόσο, καθώς το νέο περιστατικό σοβαρής ηπατικής βλάβης συνέβη παρά την τήρηση αυτών των μέτρων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκινά νέα επανεξέταση. Έχουν αναφερθεί περιστατικά σοβαρής ηπατικής βλάβης, συμπεριλαμβανομένων 5, τα οποία οδήγησαν σε μεταμόσχευση, σε σύνολο πάνω από 900.000 ασθενών που έχουν λάβει θεραπεία με ulipristal acetate για ινομυώματα από την έγκρισή του το 2012. Το ulipristal acetate έχει επίσης εγκριθεί ως σκεύασμα μίας δόσης για επείγουσα αντισύλληψη. Αυτή η επανεξέταση δεν επηρεάζει το αντισυλληπτικό (επείγουσας αντισύλληψης) μίας δόσης ulipristal acetate (ellaOne και άλλα εμπορικά ονόματα) και δεν υπάρχει ανησυχία για ηπατική βλάβη με αυτά τα σκευάσματα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ινομυώματα μήτρας

Σημειώνεται, ότι εάν λαμβάνετε ulipristal acetate για ινομυώματα μήτρας, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για συμβουλές σχετικά με άλλες πιθανές θεραπείες. Επικοινωνήστε άμεσα εάν παρουσιάσετε συμπτώματα ηπατικής βλάβης όπως κόπωση, απώλεια όρεξης, κίτρινη χροιά του δέρματος, σκουρόχρωμα ούρα, ναυτία και εμετό.

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να επικοινωνήσουν με τους ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή επί του παρόντος με ulipristal acetate για ινομυώματα μήτρας το ταχύτερο δυνατόν για να διακόψουν τη θεραπεία τους και να εξετάσουν άλλες θεραπευτικές επιλογές κατά περίπτωση. Επίσης, πρέπει να συμβουλέψουν τους ασθενείς να αναφέρουν άμεσα σημεία και συμπτώματα ηπατικής βλάβης (όπως ναυτία, εμετό, πόνος στο δεξιό υποχόνδριο, ανορεξία, αδυναμία και ίκτερο). Θα πρέπει να διενεργηθεί έλεγχος ηπατικής λειτουργίας 2-4 εβδομάδες αφότου η θεραπεία έχει σταματήσει και να μην ξεκινήσουν το ulipristal acetate σε νέους ασθενείς για ινομυώματα μήτρας. Πηγή, ΑΜΠΕ