Θα το τολμούσατε; Γιατί θα χορηγήσουν σε άνδρες γυναικείες ορμόνες για τη θεραπεία του κορονοϊού

Υγεία

Είναι διαπιστωμένο ότι ότι ο κορονοϊός  δείχνει μεγαλύτερη “προτίμηση” στους άνδρες απ΄ότι στις γυναίκες για ασαφείς μέχρι στιγμής λόγους. Με αυτό ως δεδομένο, για πρώτη φορά δύο κλινικές δοκιμές θα εξετάσουν κατά πόσο η χορήγηση γυναικείων ορμονών σε άνδρες ασθενείς μπορεί να τους βοηθήσει. Παράλληλα, ίσως έτσι να υπάρξει μια ορμονική εξήγηση στην παρατηρούμενη «ψαλίδα» θνητότητας ανάμεσα στα δύο φύλα.

Για τη διαφορά αυτή έχουν προταθεί διάφοροι λόγοι, όπως ότι οι άνδρες έχουν συχνότερα υποκείμενα νοσήματα στην καρδιά ή στους πνεύμονες, ότι καπνίζουν και πίνουν αλκοόλ συχνότερα, ότι εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση περισσότερο από τις γυναίκες, ότι πλένουν πιο αραιά τα χέρια τους κ.α.

Παράλληλα υπάρχουν ενδείξεις από προηγούμενες έρευνες ότι το γυναικείο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ισχυρό από το ανδρικό. Μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι οι ορμόνες οιστρογόνα και προγεστερόνη, που οι γυναίκες παράγουν σε μεγαλύτερες ποσότητες από τους άνδρες, μπορεί να προσδίδουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο ανοσοποιητικό σύστημά τους. Πρόσφατα εξάλλου διαπιστώθηκε ότι οι έγκυες, οι οποίες έχουν υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης, τείνουν να περνάνε ηπιότερα την Covid-19.

Με αυτό κατά νου, επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai του Λος Άντζελες και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές με ορμόνες σε άνδρες (άνω των 18 ετών) και γυναίκες ασθενείς (άνω των 55 ετών) με Covid-19, για να δουν κατά πόσο θα υπάρξει βελτίωση της κατάστασής τους.

Κοροναϊός στην Ελλάδα : Τι συμβαίνει με τους ασθενείς που αποκτούν ...

Οι μισοί από τους 110 συμμετέχοντες στη μελέτη του Stony Brook, με επικεφαλής τη δρ Σάρον Νάχμαν, άρχισαν ήδη να παίρνουν έξτρα οιστρογόνα μέσω δερματικού επιθέματος οιστραδιόλης για μία εβδομάδα, ενώ οι άλλοι μισοί όχι (θα είναι η ομάδα ελέγχου). Η Νάχμαν μάλιστα ανέφερε ότι την αρχική ιδέα για την κλινική δοκιμή είχε ένας ελληνικής καταγωγής συνάδελφός της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stony Brook, ο καθηγητής χειρουργικής Αντώνης Γάσπαρης.

Στη μελέτη του Cedars-Sinai, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, με επικεφαλής την πνευμονολόγο-εντατικολόγο δρ Σάρα Γκαντεχάρι, θα χορηγηθεί σε 40 άνδρες με ήπια έως μέτρια Covid-19 προγεστερόνη αντί οιστρογόνων. Οι μισοί θα πάρουν την ορμόνη δύο φορές τη μέρα επί πενθήμερο, ενώ οι άλλοι μισοί θα είναι η ομάδα ελέγχου. Η προγεστερόνη έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, κάτι που μπορεί να βοηθήσει, ώστε να αποτραπεί η αυτοκαταστροφική «καταιγίδα κυτταροκινών» λόγω της υπεραντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στον κορονοϊό.

Άλλοι επιστήμονες δεν είναι και πολύ αισιόδοξοι για την αξία της ορμονικής θεραπείας κατά του κορονοϊού. Όπως επεσήμανε η δρ Σάμπρα Κλάιν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, ακόμη και ηλικιωμένες γυναίκες με εμμηνόπαυση, άρα με δραστικά μειωμένες ορμόνες, συνεχίζουν να τα πηγαίνουν καλύτερα από τους άνδρες. Συνεπώς πιθανώς κάποιος άλλος παράγων είναι αυτός που προσδίδει συγκριτικό πλεονέκτημα στο -κατ’ όνομα- «ασθενές» φύλο. Όπως είπε η Κλάιν, «αν οι γυναίκες είναι καλύτερες στην ανάρρωση στα 93 τους, αμφιβάλλω ότι αυτό οφείλεται στις ορμόνες».

Και οι δύο ορμόνες θεωρούνται ασφαλείς για τους άνδρες, ιδίως λόγω της χορήγησης τους για μικρό χρονικό διάστημα. Πιθανές παρενέργειες σε μερικούς άνδρες είναι η ευαισθησία στο στήθος και οι εξάψεις (αλλά αν είναι να αποφύγει κανείς τα χειρότερα, μπορεί να το αντέξει και αυτό…). Πηγή, «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ΑΠΕ-ΜΠΕ