Γιατί ο κορωνοϊός “προτιμά” τους άνδρες από τις γυναίκες. Τι αποκαλύπτουν επιστήμονες

Κοινωνία

Τα τελευταία δεδομένα για την πανδημία του κορωνοϊού, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αμφιβολιών πως η νόσος Covid-19 αποτελεί στατιστικά μεγαλύτερο κίνδυνο για τους άνδρες. Είναι, όμως, βιολογικοί ή κοινωνικοί οι λόγοι;

Σύμφωνα με τον επιστημονικό συγγραφέα του Guardian, Philip Ball, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι άνδρες πεθαίνουν σε μικρότερη ηλικία και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες που σχετίζονται με καρδιοπάθειες και πολλές μορφές καρκίνου.

Είναι ενδεικτικό πως στην Ελλάδα, από τα 1.832 καταγεγραμμένα κρούσματα το 55% είναι άνδρες, ενώ από τους 81 νεκρούς, οι 23 ήταν γυναίκες και οι 58 άνδρες. Από τους 90 ασθενείς που παρέμεναν μέχρι χθες διασωληνωμένοι, οι 71 ήταν άνδρες και οι 19 γυναίκες.

Όπως επισημαίνεται, εν μέρει οφείλεται στη συμπεριφορά: κατά μέσο όρο, οι άνδρες έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό σε συνήθειες που καταστρέφουν την υγεία, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Το κάπνισμα, θεωρείται μάλιστα ένας από τους βασικούς λόγους για το αυξημένο ρίσκο.

Είναι πιθανό και άλλες διαφορές στην συμπεριφορά να παίζουν τον ρόλο τους, όπως για παράδειγμα η συμμόρφωση με την συμβουλή για πλύσιμο των χεριών.

Επίσης εκτιμάται ότι οι βιολογικές διαφορές μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο. Οι άνδρες έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και είναι πιο ευάλωτοι σε μία σειρά κολλητικών ασθενειών, όπως αυτά που προκαλούνται από βακτήρια. Μια πιθανή εξήγηση είναι πως οι ορμόνες των ανδρών και των γυναικών εμπλέκονται στον τρόπο που το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί μια φλεγμονώδη απόκριση σε παθογόνους παράγοντες.

Hungary to deploy military personnel to 140 state companies during ...

Σύμφωνα με τον Guardian, “υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν κατανοούμε για τις διαφορές μεταξύ των φύλων στην Covid-19. Αλλά είναι πολλά και όσα πρέπει να αναλογιστούμε. Οι διαφορές των φύλων απέναντι στον κορωνοϊό και άλλες απειλητικές ασθένειες διαμορφώνονται από κοινωνικές νόρμες και πρακτικές. Από την μία πλευρά, δοκιμές φαρμάκων συχνά παραβλέπουν τις γυναίκες (καθώς και τα θηλυκά πειραματόζωα), ορισμένες φορές με επιχείρημα ότι οι ορμονικοί κύκλοι τους θα μπορούσαν να περιπλέξουν τα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα κάποια από τα φάρμακα που εγκρίνονται να έχουν δυσανάλογες και απρόβλεπτες παρενέργειες σε γυναίκες».

Παρότι η υγεία των ανδρών φαίνεται να είναι στατιστικά πιο βεβαρυμένη, είναι επίσης λιγότερο πιθανό να κάνουν κάτι για αυτό. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ζητήσουν ιατρικές συμβουλές. Αν και οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πολλές μορφές καρκίνου, μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη δείχνει ότι μόνο όσοι άνδρες που έχουν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες υγείας εξίσου συχνά με τον μέσο όρο των γυναικών. Πηγή: Guardian

Σύνολο επισκέψεων 474 , Σήμερα 1