Ακολουθώντας θρύλους, οι Έλληνες “Ιντιάνα Τζόουνς” σκάβουν σε όλη την Ελλάδα για χαμένους θησαυρούς

Κοινωνία

“Οργώνουν” όλη την Ελλάδα, ακολουθώντας θρύλους και το ένστικτό τους, ζώντας για τη στιγμή που θα ανοίξουν το γεμάτο με λίρες σεντούκι.
Επίμονα, πάρα πολλοί Έλληνες “Ιντιάνα Τζόουνς”, συνωστίζονται στις δημόσιες υπηρεσίες, υποβάλλουν δικαιολογητικά, για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη άδεια, με την οποία θα μπορέσουν να σκάψουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια.
Στόχος τους να ανακαλύψουν κάποιον από τους αμύθητους θησαυρούς της εποχής των πειρατών, της Τουρκοκρατίας ή ακόμα της Κατοχής και του Εμφυλίου, που θρυλείται ότι κρύβονται κάπου στην ελληνική γη περιμένοντας την σκαπάνη ή τον ανιχνευτή χρυσού να τον φέρει στο φως.
Τα τελευταία χρόνια χορηγήθηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός αδειών ανεύρεσης κρυμμένων θησαυρών από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο αριθμός των σχετικών αιτημάτων, που εκκρεμούν, είναι ιδιαίτερα μεγάλος, αφού η “αθάνατη” γραφειοκρατία του ελληνικού Δημοσίου δεν εξαιρεί τους θησαυρούς.

Στο πλαίσιο αυτό, εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης η “επέμβαση επί ιδιωτικής-δασικού χαρακτήρα-έκταση” στην περιοχή του Χορτιάτη “για ανεύρεση κρυμμένου θησαυρού” από 8 ενδιαφερόμενους. Η ανασκαφή σε έκταση, που δεν θα υπερβαίνει τα 20τμ, θα διαρκέσει 5 μέρες ενώ η αποκατάσταση του χώρου 2 μέρες.
Νωρίτερα είχε χορηγηθεί από την ίδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση άδεια σε 5 άτομα για την ανεύρεση θησαυρού στο νομό Δράμας.
“Αν τυχόν βρεθεί θησαυρός θα περιγραφεί με λεπτομέρεια και θα καταμετρηθεί από την επιτροπή παρακολούθησης των εργασιών και τους καταδείκτες. Για το λόγο αυτό θα συνταχθεί πρωτόκολλο, που θα υπογραφεί επί τόπου από την επιτροπή και τους καταδείκτες και αμέσως ο θησαυρός θα κατατεθεί στο πλησιέστερο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Ευνόητο είναι εφόσον βρεθούν αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας θα παραδοθούν στην αρχαιολογική υπηρεσία”, αναφέρεται στη σχετική απόφαση.
Αντίστοιχες άδειες για ανεύρεση θησαυρού από ιδιώτες έχουν χορηγηθεί μέσα στο καλοκαίρι, μεταξύ άλλων περιοχών, στην κοινότητα Ελαιώνα του δήμου Σερρών, στην Ευκαρπία του δήμο Παύλου Μελά, στο Μελενικίτσι του δήμου Ηράκλειας Σερρών, στον οικισμό “Θεοδοσία” του δήμου Κιλκίς, στο δήμο Εορδαίας, στο δήμο Νάουσας, στην κοινότητα Αγίου Δημητρίου του δήμου Παλαμά Καρδίτσας.

Η χορήγηση των συγκεκριμένων αδειών πραγματοποιείται βάσει νόμου του 1934, “Περί χορηγήσεως αδείας προς ενέργειαν ανασκαφών δια την ανεύρεσιν θησαυρού”.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δίνεται η δυνατότητα έρευνας για κρυμμένους θησαυρούς σε στεριά, λίμνες αλλά και θάλασσα. Χαρτονομίσματα, αργυρά και χρυσά νομίσματα και “άλλα οιασδήποτε αξίας τιμαλφή πράγματα” μπορούν να ανακαλυφθούν από τους πολίτες, με το 50% της αξίας του θησαυρού να αποτελεί την καθορισμένη από το Δημόσιο αμοιβή τους σε περίπτωση ανεύρεσης του. Το σημείο της ανασκαφής είναι προσδιορισμένο επακριβώς, η διαδικασία έχει ορισμένη χρονική διάρκεια και οι εργασίες μπορεί να εκτελεστούν με χειρωνακτικά μέσα ή σκαπτικά μηχανήματα, όχι όμως με εκρηκτικές ύλες.
Στην περίπτωση δε, που εντοπιστούν αρχαιότητες (κινητά μνημεία ή ακίνητα) οι εργασίες διακόπτονται αμέσως, όπως προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία.