Έρχεται η μαγική κόκκινη “πανσέληνος του λύκου”… Θα μπορούν να την θαυμάσουν και οι Έλληνες

Περιβάλλον

Αύριο το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πανσέληνος του 2020, γνωστή και ως «πανσέληνος του λύκου», η οποία θα συνδυαστεί με μια έκλειψη παρασκιάς του φεγγαριού, που θα είναι ορατή και από την Ελλάδα.
Σε μια έκλειψη παρασκιάς, η πανσέληνος μπαίνει μέσα στη σκιά της γήινης παρασκιάς, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα η Σελήνη να σκοτεινιάζει εν μέρει, αλλά όχι τελείως, όπως σε μια κανονική έκλειψη, όταν το φεγγάρι εισέρχεται στο εσωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας.
Το φαινόμενο θα διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες και το αποκορύφωμα του θα είναι γύρω στις 22:00 ώρα Ελλάδας, αύριο Παρασκευή. Το φεγγάρι θα αλλάξει λίγο χρώμα από άσπρο σε ελαφρώς κιτρινωπό και σχεδόν το 90% του δίσκου του θα καλυφθεί από την παρασκιά της Γης.
Η έκλειψη Σελήνης παρασκιάς θα είναι ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, τον Ινδικό Ωκεανό και τη Δυτική Αυστραλία, σύμφωνα με τη NASA. Συνολικά το 2020 θα υπάρξουν τέσσερις σεληνιακές εκλείψεις, όλες παρασκιάς.
Η εν λόγω πανσέληνος ονομάζεται από τους Ινδιάνους της Αμερικής ως «πανσέληνος του λύκου», καθώς εκείνη την εποχή του χρόνου κοπάδια πεινασμένων λύκων κραύγαζαν γύρω από τους καταυλισμούς των ανθρώπων.