Μία ιστορική θυσία αποτυπωμένη σε μουσαμά με όρους θεατρικού δράματος…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Βλέπετε το εντυπωσιακό έργο “Η θυσία του Καψάλη” του ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη. Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα και ο θεμελιωτής του ελληνικού κλάδου της «Σχολής του Μονάχου».

Σαν σήμερα, στις 8 Απριλίου του 1826, όταν αποφασίστηκε η έξοδος του Μεσολογγίου ο δημογέροντας Χρήστος Καψάλης, μην μπορώντας -λόγω ηλικίας- να συμμετάσχει, κλείστηκε στη μεγάλη πυριτιδαποθήκη κάτω από τον προμαχώνα του Μπότσαρη μαζί με περίπου 400 αμάχους: γυναίκες, παιδιά, ασθενείς, τραυματίες, ηλικιωμένους, αναπήρους κι εξαντλημένους από την πείνα και τις αρρώστιες.

Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην πόλη, ο Καψάλης ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη, παρασέρνοντας στον θάνατο μαζί με τους έγκλειστους και πλήθος εχθρών. Για τη πράξη αυτή υμνήθηκε τόσο από τους Έλληνες όσο και από ξένους ποιητές.

Η όλη παράσταση έχει στηθεί από τον Βρυζάκη με όρους θεατρικού ιστορικού δράματος. Το φως εκπέμπεται από μια αθέατη πηγή αριστερά στον πίνακα, τονίζοντας εμφατικά τα πρόσωπα και κυρίως τον Καψάλη με τη δάδα. Ταυτόχρονα, προτρέπει τον θεατή να παρατηρήσει μέσα στο ημίφως πρόσωπα και να ανακαλύψει μικρές ηθογραφικές ιστορίες που αφηγούνται οι επιμέρους εικονιστικές σκηνές. Το έργο εκτίθεται στο Παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης.