Εδώ βρίσκεται ο αρχαιότερος δρόμος της Ευρώπης… Έχει το ίδιο όνομα επί 2.500 χρόνια…

Ο τόπος μας

Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, βρίσκεται η οδός Τριπόδων, ο αρχαιότερος δρόμος της Ευρώπης. Εδώ και 2.500 χρόνια διατηρεί το ίδιο όνομα και την ίδια αίγλη. Άλλωστε αναφέρεται και στο βιβλίο Γκίνες…

Χαρακτηριστικό της ήταν, ότι συνέδεε την αγορά της Αθήνας με το θέατρο του Διονύσου, το πρώτο θέατρο στον κόσμο. Ο Αριστοτέλης, ο Περικλής, ο Διογένης και άλλοι φιλόσοφοι, πολιτικοί και ρήτορες της αρχαιότητας διέσχιζαν την οδό για να φτάσουν εκεί και να παρακολουθήσουν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Αλλά είναι και ο δρόμος τον οποίο διάβαιναν Ο Κωστής Παλαμάς, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη και ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης, ο ποιητής, πεζογράφος και δημοσιογράφος, Γεώργιος Δροσίνης, και ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Κάποτε ήταν από τους φαρδύτερους δρόμους της αρχαίας Αθήνας, με πλάτος έξι μέτρα. Ήταν ο δρόμος του Θεάτρου και των Καλών Τεχνών.

Το όνομά της το απέκτησε από τους χάλκινους τρίποδες που ήταν τοποθετημένοι πάνω σε βάσεις εκατέρωθεν του δρόμου. Αυτοί οι χάλκινοι τρίποδες ήταν τα έπαθλα των χορηγών των νικηφόρων θεατρικών και μουσικών παραστάσεων, που λάμβαναν χώρα  στο θέατρο του Διόνυσου.

Κατά τις ανασκαφές βρεθήκαν πολλές τέτοιες βάσεις, όχι όμως και οι χάλκινοι τρίποδες. Η πιο σπουδαία διατηρείται σε άριστη κατάσταση στην πλατεία Λυσικράτους.