Ζωγράφισε το δικό του τρένο… προς την αιωνιότητα

Εμπνεύσεις... τέχνης

Το έργο είναι του ζωγράφου των τρένων, Στέλιου Μαυρομάτη (Πτολεμαΐδα 1930 – Θεσσαλονίκη 2020). Είναι δωρεά του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών στην Εθνική Πινακοθήκη.

Το δικό του τρένο για την αιωνιότητα -αυτή που οι καλλιτέχνες την εξασφαλίζουν πιο “εύκολα” χάρη στα έργα τους-, “πήρε” πέρυσι στις 3 Μαϊου, του 2020, ο ζωγράφος Στέλιος Μαυρομάτης.

Γεννημένος στην Πτολεμαΐδα το 1930 ο Μαυρομάτης έζησε το σύνολο του βίου του στη Θεσσαλονίκη, βιοπορίστηκε ως υπάλληλος μεγάλων επιχειρήσεων αλλά από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα αυτή των τρένων…

Και πως συνέβη αυτό το διηγείται ο ίδιος σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του: «Το σπίτι όπου έμενα ήταν πίσω από τον επιβατικό σταθμό Θεσσαλονίκης, στα λεγόμενα σιδηροδρομικά σπίτια. Είχαν περάσει δυο χρόνια, από τότε που είχα εγκατασταθεί με την σύζυγό μου εκεί. Δεν με ενδιέφερε καθόλου το τρένο, ώσπου ένα βράδυ ακούγοντας το σφύριγμα, κάπως κεντρίστηκα και την άλλη μέρα την ώρα που περνούσε ένα τρένο είπα : Δεν ζωγραφίζω ένα τρενάκι… Έτσι ξεκίνησα…”.

Ο ζωγράφος σταμάτησε πριν από λίγα χρόνια να καταγράφει τα τρένα στους μουσαμάδες του λόγω προβλημάτων υγείας.