Αυτό είναι το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας. Ξεκινούν οι ξεναγήσεις στο διάσημο ναυάγιο των 4.000 αμφορέων

Ο τόπος μας

Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 οι ερασιτέχνες αυτοδύτες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης θα μπορούν να επισκεφτούν, με τη συνοδεία καταδυτικών κέντρων, το διάσημο ναυάγιο αμφορέων του 5ου αιώνα π.Χ. στο βυθό της νησίδας Περιστέρα στην Αλόννησο. Είναι το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας.

Η πρόσβαση στον μυστηριώδη κόσμο του βυθού, όμως, δεν αφορά μόνο τους φίλους της κατάδυσης, αλλά απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες της Αλοννήσου, οι οποίοι έχουν εναλλακτικά τη δυνατότητα να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα του ναυαγίου, χωρίς καν να βραχούν. Στα μαγευτικά σοκάκια της Χώρας Αλοννήσου σας υποδέχεται το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού, με όλες τις πληροφορίες για την ιστορία των αρχαίων ναυαγίων και την δυνατότητα να καταδυθείτε εικονικά στο βυθό και να περιηγηθείτε στα ναυάγια σαν αληθινός δύτης, με τεχνολογικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.

Πράσινο φως» για καταδυτικό τουρισμό και εκμετάλλευση των 8 ...

Κατά την κλασική περίοδο, την εποχή του Περικλή, το τελευταίο τέταρτο του 5ου π.X. αιώνα, η Αθήνα ήταν ακόμη η κυρίαρχη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο και το εμπόριο της εκτείνονταν μέχρι τη Ρωσία και τη Μαύρη θάλασσα, όπου εξήγαγε μερικά από τα κομψότερα κεραμικά σκεύη καθημερινής χρήσης.
Απόδειξη αυτής της εμπορικής δραστηριότητας είναι και το ναυάγιο που ανακαλύφθηκε στο βυθό της μικρής νησίδας της Περιστέρας Αλοννήσου, με τον εντοπισμό ενός κλασικού εμπορικού πλοίου, πολύ μεγαλύτερου από αυτά που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Το ναυάγιο βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, βρίσκεται σε βάθος 30 μέτρων και το φορτίο του είναι σχεδόν ανέπαφο, με το χρόνο και τη θάλασσα να το έχουν αγγίξει ελάχιστα, καλυμμένο από την άμμο. Πιστεύεται ότι βυθίστηκε μεταξύ του 425 και 415 π.Χ.και μετέφερε εμπόρευμα κρασιού από τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδος, όπως η Μένδη στη Χαλκιδική και τα νησιά των Σποράδων, Σκόπελος και Αλόννησος.

Υποθαλάσσιο μουσείο το ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο!

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ερεύνησε το ναυάγιο τα καλοκαίρια του 1992 και 1993. Αρχικά έγινε μια πλήρης φωτογραφική τεκμηρίωση και τοπογραφική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του ναυαγίου με δυο μεθόδους τηλεμετρίας. Μετά το πέρας της αποτύπωσης το ναυάγιο διαιρέθηκε με κάναβο σε 72 τετράγωνα, το κάθε ένα διαστάσεων 2Χ2 μέτρα. Ακολούθησαν ανασκαφικές εργασίες με αναρροφητήρα σε 2 μόνο από τα τετράγωνα, δηλαδή σε 8τ.μ. από τα 288τ.μ.

Το εμπορικό πλοίο μετέφερε περισσότερους από 4.000 αμφορείς και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται το καθιστούν μοναδικό αξιοθέατο. Η δε ανασκαφή, έφερε στο φως μοναδικά ευρήματα που εντυπωσίασαν τους ερευνητές σε όλο τον κόσμο.

Αλόννησος: Το πρώτο αρχαίο ελληνικό ναυάγιο που γίνεται προσβάσιμο ...

Συνοπτικά, το βυθισμένο πλοίο είχε μήκος περίπου 30 μ.. πλάτος 10 μ. και επιφανειακά μετρήθηκαν 1.000 εμπορικοί αμφορείς οίνου. Μετά την αφαίρεση της επιφανειακής στρώσης των αμφορέων, ακολούθησε και δεύτερη και τρίτη στρώση. Στο τελευταίο στρώμα βρέθηκε και ανελκύστηκε μεγάλη ποσότητα μελαμβαφούς κεραμικής, όπως κύλικες με εμπίεστες και εγχάρακτες διακοσμήσεις, επιτραπέζια πινάκια, αγγεία πόσεως οίνου, λυχνάρια, χάλκινα σκεύη και πολλά άλλα θραύσματα αγγείων καθημερινής χρήσης. Τα ευρήματα αυτά ανήκαν σε σκεύη συμποσίου και διατηρούνται σε άριστη κατάσταση, ενώ η θαυμάσια τεχνική και το στιλπνό μαύρο χρώμα τους φανέρωνε την αθηναϊκή τους ταυτότητα.

Η ανασκαφή σταμάτησε στο επίπεδο του έρματος του πλοίου και ενώ είχαν εντοπισθεί τα πρώτα μαδέρια του ξύλινου σκαριού της με την προοπτική να συνεχισθεί και τα επόμενα έτη.

Αλόννησος: Από το επόμενο καλοκαίρι θα είναι επισκέψιμο το ναυάγιο ...

Έτσι η Αλόννησος, που είναι και το καταφύγιο για τις φώκιες monachus-monachus, με τη δημιουργία του θαλάσσιου πάρκου γίνεται ένας σημαντικός προορισμός για καταδυτικό τουρισμό και κάθε επισκέπτης να έρχεται σε επαφή όχι μόνο με το μοναδικό ναυάγιο, αλλά ολόκληρο τον πλούτο και την ωραιότητα του ελληνικού βυθού.

Δείτε το βίντεο