Αναστάτωση προκλήθηκε στο Λιμένι στη Μάνη, όταν περίπου σαράντα άτομα δέχθηκαν επίθεση από θαλάσσιες χελώνες, ένας αριθμός που εντυπωσιάζει μέχρι και τις Τοπικές Αρχές, καθώς δεν έχει παρατηρηθεί κάτι παρόμοιο στην περιοχή.
Οι θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα που έχουν βρει καταφυγιο στον όρμο του Λιμενίου στη Μάνη, εδώ και λίγα χρόνια προσφέρουν ένα σπάνιο θέαμα στους επισκέπτες που τις παρατηρούν και πολλες φορές παίζουν μαζί τοιυς ή τις ταϊζουν.
Τι γίνεται όμως όταν οι χελώνες βρεθούν να κολυμπούν ανάμεσα σε λουόμενους;
Τότε σίγουρα το θέαμα παύει να είναι ευχάριστο, καθώς η παρουσία τους έχει συνδεθεί με επιθέσεις στους ανθρώπους και προκαλεί φόβο. Μάλιστα, τα περιστατικά δαγκώματος από χελώνα που έχουν καταγραφεί στα μητρώα του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης τα προηγούμενα καλοκαίρια ξεπερνούν τα 200, ενώ σε αυτά έρχονται να προστεθούν 40 νέα περιστατικά επίθεσης κατά τη φετινή περίοδο.
Όπως εξηγεί ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ», για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά των ζώων, ευθύνη έχει ο άνθρωπος, που αντιμετωπίζει λανθασμένα αυτό το άγριο είδος της θάλασσας όπως τα κατοικίδια.
Οι ειδικοί προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί είναι λάθος να ταΐζουμε τις καρέτα-καρέτα, να προσπαθούμε να τις αγγίξουμε, αλλά και πως η ανθρώπινη παρέμβαση έχει οδηγήσει σε επιθέσεις εναντίον του.
Σύμφωνα με τον «ΑΡΧΕΛΩΝ», σε περιοχές όπου μια θαλάσσια χελώνα συσχετίζει την ανθρώπινη παρουσία με τροφή, αντιμετωπίζει τους λουόμενους, αλλά και άλλες χελώνες σαν ανταγωνιστές στον τόπο διατροφής της και προσπαθεί με δαγκώματα να τους διώξει από εκεί. Έτσι, μια χελώνα μπορεί να σε καταδιώξει στη θάλασσα για να σε απομακρύνει από τον ζωτικό της χώρο, ενώ αν έχει ταϊστεί στο σημείο αυτό από ανθρώπους, μπορεί να σε πλησιάσει και να σε δαγκώσει.
Αυτό συμβαίνει και στο Λιμένι, όπου παρατηρείται να ρίχνονται συστηματικά στη θάλασσα από εγκαταστάσεις υπολείμματα θαλάσσιων οργανισμών, προς κατανάλωση από τις θαλάσσιες χελώνες που ζουν εκεί. Όμως, η απόρριψη νεκρών οργανισμών και υπολειμμάτων τροφής στη θάλασσα αποτελεί ρύπανση που διώκεται ποινικά και αποτελεί όχληση σε προστατευόμενα είδη.
Με γνώμονα την καλλιέργεια γνώσης για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων και την ανάπτυξη περισσότερου σεβασμού απέναντι στη φύση και τα οικοσυστήματα του πλανήτη, ο «ΑΡΧΕΛΩΝ» παραθέτει τις ακόλουθες οδηγίες προς τους λουόμενους:
1. Μην πλησιάζετε τις θαλάσσιες χελώνες – Κρατάτε αποστάσεις
2. Αποφύγετε την επαφή με τις θαλάσσιες χελώνες – Κίνδυνος τραυματισμού
3. Το τάισμα ενός προστατευόμενου είδους με τροφές που δεν αποτελούν την φυσιολογική του διατροφή, αποτελεί όχληση και απαγορεύεται από τον νόμο. Μην ταΐζετε τις θαλάσσιες χελώνες
Ένα like φέρνει... χαμόγελα