Ήρθαν και τα πρώτα χιόνια του χειμώνα στο χωριό των ξυλοκόπων…

Ο τόπος μας

Tα πρώτα χιόνια του φετινού χειμώνα εμφανίστηκαν στα ορεινά της Ηπείρου και σε υψόμετρο πάνω από 1.400 μέτρα. Από τη νύχτα χιονίζει στην Μηλιά Μεστόβου και τη γύρω περιοχή. Ένα χωριό που αρκετές φορές, μέσα στο χειμώνα η θερμοκρασία αγγίζει και τους -17 βαθμούς Κελσίου. Νιφάδες χιονιού έπεσαν και στα χιονοδρομικά του Ανήλιου και της Βασιλίτσας.

Η Μηλιά Μετσόβου, που είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.160 μέτρων, βρίσκεται στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου. Όσοι την επισκεφθούν θα ανακαλύψουν ένα πανέμορφο χωριό, από τα ορεινότερα της Ηπείρου. Η Μηλιά έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια με τον οντά, το σαράι και τον χωτζιαρέ κλέβουν τις εντυπώσεις.

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την επεξεργασία του ξύλου, με την τέχνη να περνά από γενιά σε γενιά. Τεχνίτες από τα παιδικά τους χρόνια οι Μηλιώτες δίνουν μορφή στο ξύλο κατασκευάζοντας βαρέλια, οικιακά σκεύη και άλλα χρήσιμα είδη. Κάθε οικογένεια στη Μηλιά έχει και ένα εργαστήριο επεξεργασίας ξύλου.

Οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται στο θέαμα της βαλσαμωμένης αρκούδας, στο κέντρο του χωριού, που βρέθηκε τραυματισμένη από κάτοικο της περιοχής και εξέπνευσε την ίδια ημέρα. Το άτυχο ζώο βαλσαμώθηκε και τοποθετήθηκε σε γυάλινη κατασκευή, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής.

Σύνολο επισκέψεων 1,975 , Σήμερα 430