Στους άνδρες ή στις γυναίκες έχει σοβαρότερες επιπτώσεις η ρύπανση του αέρα; Η απάντηση επιστημόνων

Υγεία

Νέα καναδική επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι η επίπτωση της ρύπανσης του αέρα, ιδίως από τις εξατμίσεις των ρυπογόνων πετρελαιοκίνητων οχημάτων, είναι πιο σοβαρή στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Μανιτόμπα και της Βρετανικής Κολομβίας, οι οποίοι έκαναν σχετική ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη, μελέτησαν τις αλλαγές στο αίμα ανδρών και γυναικών μετά από έκθεσή τους σε εξατμίσεις ντίζελ. Διαπιστώθηκαν και στα δύο φύλα μεταβολές στα συστατικά του αίματος, σχετιζόμενα με φλεγμονή, λοίμωξη και καρδιαγγειακή νόσο, όμως οι αλλαγές ήταν περισσότερες στις γυναίκες.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά το άσθμα, τις αναπνευστικές λοιμώξεις και άλλες παθήσεις των πνευμόνων. Επίσης είχε βρεθεί ότι η εισπνοή εξατμίσεων ντίζελ προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες. Η νέα έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι η επίπτωση αυτή είναι σοβαρότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έδωσαν δείγματα αίματος 24 ώρες μετά την έκθεσή τους στο ντίζελ. Η ανάλυσή τους έδειξε ότι τα επίπεδα 90 πρωτεϊνών ήταν σε διακριτό βαθμό διαφορετικά μεταξύ ανδρών-γυναικών. Σημαντικές ήταν οι μεταβολές στις γυναίκες ιδίως σε μερικές πρωτεΐνες που παίζουν ρόλο στη φλεγμονή, στην αποκατάσταση της ζημιάς των κυττάρων, στη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, στην καρδιαγγειακή νόσο και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές «τα ευρήματα δείχνουν ότι η έκθεση στις εξατμίσεις ντίζελ έχει διαφορετικές συνέπειες στα γυναικεία σώματα από ό,τι στα ανδρικά και αυτό σημαίνει ότι η ρύπανση του αέρα είναι πιο επικίνδυνη για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες. Αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι αναπνευστικές παθήσεις όπως το άσθμα είναι γνωστό πως επηρεάζουν τις γυναίκες και τους άνδρες διαφορετικά, με τις γυναίκες να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν σοβαρό άσθμα που δεν ανταποκρίνεται στις θεραπείες”.

Σύνολο επισκέψεων 2,097 , Σήμερα 1